Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[har.mo.ni.ka] | هرمونيکا

Definisi : sj alat muzik (bunyi-bunyian) yg dimainkan dgn meniupnya, bangsi, genggong. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[har.mo.ni.ka] | هرمونيکا

Definisi : sj alat muzik yg ditiup. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata harmonika


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
harmonicaharmonikaKesenianTiadaAlat key board aerofon yang mempunyai papan jari atau berlelidah daripada logam dan menggunakan kuasa angin untuk menghasilkan bunyi.
harmonicaharmonikaPendidikanTiadaTiada
glass harmonicaharmonika kacaKesenianTiadaRangkaian mangkuk kaca berkala yang menghasilkan bunyi melalui geseran jari basah ke bibir mangkuk.
glasharmonika (G)harmonikaKesenianTiadaTiada
aeolinaaeolinaMuzikTiada

Harmonika kuno yang masih digunakan.

keyboardpapan kekunci; keyboardKesenianTiada3. Keyboard: Alat muzik idiofon yang mempunyai papan jari, contohnya piano.,4. Alat muzik contohnya yang mempunyai papan jari dan lelidah yang memerlukan kuasa angin untuk menghasilkan bunyi, contohnya organ mulut, harmonika, dan akordian.
boriaboriaMuzikTiada

 Tenter popular di Pulau Pinaog. Boria mula diperkenalkan pada abad ke-19 oleh keturunan Jawi Peranakan dan popular da lam kalangan urang Melayu. Boria terdin daripada sketsa lawak jenaka, nyanyian vokal dan tarian. Lagu dinyanyikan secara bersahut-sahutan antara tukang karang dengan korus. Korus ini juga dikenali sebagai sailors. Ensembelnya terdiri danpada biola, gambus, marwas, tabla, akordion, simbal, harmonika dan alat muzik Barat yang lain. Muziknya mengikut peredaran zaman, sementara liriknya tertumpu pada puisi, sajak dan isu semasa.


Kembali ke atas