Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[hen.da/.lah] | هندقله

Definisi : mesti, harus, patut, wajib: kalau mahu sihat, ~lah dimakan makanan berzat; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[hen.da/.lah] | هندقله

Definisi : tidak dpt tidak; mesti; patut. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata hendaklah

Puisi
 

Hendaklah minum tidak bergula,
     Pahitlah pahit diminum juga;
Sudahlah hati bersama suka,
     Baiklah baik diikut juga.


Lihat selanjutnya...(16)
Peribahasa

Mengais hendaklah berkuku.

Bermaksud :

Mencari penghidupan hendaklah berpengetahuan (modal atau alat).

 

Lihat selanjutnya...(144)


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
mengembat[m«.N«m.bAt]kata adjektifberkenaan lantai yang lentur kerana tidak sampai di galang geta, mengenjut.Lantai hak dok mengembat tu kena la paku.[lAn.tAj hA/ do/ m«.N«m.bAt tu k«.nA lA pA.ku]Lantai yang mengembat itu hendaklah dipaku.
bisan tangan[bi.sAn tA.NAn] kaum keluarga sebelah besan.Kenduri kali ni kenala pangge semua bisan tangan kita.[k«n.du.Òi kA.li ni k«.nA.lA pAN.gE s«.mu.wA bi.sAn tA.NAn ki.tA]Pada kenduri kali ini semua kaum keluarga sebelah besan kita hendaklah dijemput.
pekin[p«.kin]kata adjektifjimat, tidak boros, cermat (berbelanja).Gaji dia kecik anak pon banyak jadi dia kena pekin siket, baru la tak susah.[gA.dZi di.jA k«.tSi/ A.nA/ pon bA.øA/ dZA.di di.jA k«.nA p«.kin si.ket bA.Òu lA tA/ su.sAh]Orang yang bergaji kecil dan mempunyai anak yang banyak hendaklah berjimat supaya tidak susah.
capcap[tSAp.tSAp]kata adjektifberkenaan makanan yang tidak terlalu berkuah, atau berkenaan sawah yang tidak terlalu banyak airnya, cukup-cukup.Nak bagi sedap masak toyu tu, kuah dia kena capcap saja.[nA/ bA.gi s«.dAp mA.sA/ to.ju tu ku.wAh di.jA k«.nA tSAp.tSAp sA.dZA]Kalau hendak menambahkan sedap masakan berkicap itu, kuahnya hendaklah cukup-cukup sahaja.
bam[bAm]kata namabahagian atau permukaan yang lebih besar pada sebuah gendang silat, (biasanya berukuran lilit antara 24 hingga 29 inci), daripada kulit lembu. Bahagian yang kecil disebut cang.Kulet belah bam kena ganti, pasai depa pukoi kuat sangat sampai pecah.[ku.let b«.lAh bAm k«.nA gAn.ti pA.sAj dE.pA pu.koj ku.wAt sA.NAt sAm.pAj p«.tSAh]Kulit di bahagian bam hendaklah digantikan, kerana mereka memukulnya terlalu kuat sehingga pecah.
awai[A.wAj]kata namaperingkat awal dalam permainan sole, iaitu melambung dan menampar bola ke arah lawan di belakang.Kalu nak maen sole hang kena pandai awai satu sampai tiga.[kA.lu nA/ mAen s.lE hAN k«.nA pAn.dAj A.wAj sA.tu sAm.pAj ti.gA]Kalau hendak bermain sole, hendaklah pandai melakukan awal satu hingga tiga.
loceh[l.tSEh]kata kerjamenarik sesuatu yang menutupi hingga ke had tertentu (seperti kain, kulit zakar dan sebagainya).Nak bagi senang loceh kote, masa nak masok jawi, suroh budak tu berendam dalam ayaq.[nA/ bA.gi s«.nAN l.tSEh k.tE mA.sA nA/ mA.so/ dZA.wi su.Òoh bu.dA/ tu b«.Ò«n.dAm dA.lAm A.jA)Ö]Untuk memudahkan kemaluan budak itu diloceh sebelum berkhatan, budak itu hendaklah disuruh berendam dalam air dahulu.

Kembali ke atas