Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[hé.rot] | هيروت

Definisi : (hérot) tidak lurus atau tegak benar, benyot, mencong: ibuku ketawa riang hingga ~ bibir mulutnya; ~-benyot = ~-berot terlalu herot; mengherotkan menjadikan herot, mem­ben­yotkan, memencongkan: garisan yg dilu­kisnya diherotkan sedikit; suaranya keras mengejut menyebabkan Timah ~ bibirnya; mengherot-herotkan menyebabkan herot be­ber­apa kali atau banyak kali; terherot-herot menjadi herot-berot, ter­benyot-benyot, termencong-mencong: kaca itu membuat rupanya kelihatan ~; herotan 1. sesuatu yg tidak tepat, kecacatan: ilmu pengetahuan mereka begitu bebas drpd ~ yg disebabkan oleh pengaruh sosial; 2. (Komp) perubahan rupa bentuk pd gelombang isyarat penerima berbanding dgn isyarat asal. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[hé.rot] | هيروت

Definisi : /hérot/ tidak lurus atau tidak tegak betul; serong; mencong (bkn bibir, mulut dll): Dia ketawa hingga ~ bibir mulutnya. ~-berot, = ~ benyot sangat (terlalu) herot. mengherotkan menjadikan herot; memencongkan: ~ bibir (mulut). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
herot (adjektif)
Bersinonim dengan bengot, benyot, mencong, serong, genjang, peok, piuh, perot, mengsol, gerenyot, kemek, mengot, menguk, gelebek;,
Kata Terbitan : mengherotkan, terherot-herot,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
uneven hemkelepet herotKesenianTiadaKelepet pakaian yang herot yang disebabkan oleh kesilapan menggunting dan mencantum pakaian.
tearing picturegambar herotSosiologiTiadaGambar yang tidak jelas dan herot pada skrin.
distortherotKejuruteraanTiadaTiada
distortherotPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
snakepotongan herotPerhutananTiadaTiada
wryneckleher herotVeterinarTiadaTiada
undistortedtak herotKejuruteraanTiadaTiada
intramodal distortionherot intramodKejuruteraanTiadaHerotan yang terhasil daripada sebaran halaju kumpulan suatu mod yang merambat di dalam pandu gelombang mod tunggal.
loominglogamaya herotMeteorologiMeteorologi PerhubunganFenomena optik yang terhasil oleh pembiasan cahaya yang melebihi sudut normal, dan ini menyebabkan objek biasanya kelihatan muncul di bawah ufuk. Pembiasan ini terjadi apabila ketumpatan udara lebih cepat berkurangan mengikut ketinggian berbanding dnegan dalam keadaan atmosfera biasa.
snakepotongan herotPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanPermukaan beralun pada kayu gergaji akibat pembelahan yang kurang sempurna, seperti menggunakan gergaji yang tidak sesuai atau gergaji yang tidak cukup kuasanya.
123

Kembali ke atas