Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[hi.dro.li.sis] | هيدروليسيس

Definisi : (Kim) tindak balas kimia apabila sebatian bertindak balas dgn air utk menghasil­kan sebatian lain; menghidrolisis 1. melakukan hidrolisis; 2. menjalani hidrolisis. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[hi.dro.li.sis] | هيدروليسيس

Definisi : ist penguraian atau perubahan sesuatu sebatian kimia oleh air. menghidrolisis mengalami perubahan oleh air (bkn bahan kimia). menghidrolisiskan menguraikan atau mengubah sesuatu sebatian kimia dgn air: Makanan dihidrolisiskan kpd sebatian-sebatian yg lebih ringkas. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata hidrolisis


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
yang berlaku pada sel yis. (BIO) aden- (aden-) Imbuhan asing yang menunjukkan perkaitan dengan kelenjar. Contohnya, adenitis dan adenofibroma. Sinonim adeno-. (UBAT) adeno- (adeno-) Lihat aden-. (UBAT) adenase (adenase) Enzim hidrolisis yang memangkinkan pendeaminaan adenina kepada hipo- xantina dan ammonia. (KIM) adenine deoxyriboside (deoksiribosida adenina) Nukleosida yang terdiri daripada satu molekul gula deoksiribosa dan satu bes adenina. (BIO) adenine phosphoribosyltransferase (adenina yang sering digunakan dalam penyelidikan untuk menghalang transkripsi. (BIO) alpha cellulose (alfa selulosa) Bahan selulosa tulen yang telah dikeluarkan ligninnya dan yang tidak larut dalam 17.5% natrium hidroksida akueus. Hidrolisis bahan ini menghasilkan glukosa. (HUT) alpha chain (rantai alfa) Satu daripada dua rantai polipeptida yang terdapat pada hemoglobin manusia. (BIO) alpha fetoprotein (alfa fetoprotein) Protein plasma yang utama dalam fetus

Kembali ke atas