Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[hi.dup] | هيدوڤ

Definisi : 1 bernyawa dan bernafas (bkn manusia, binatang dll); tumbuh dan berfungsi sebagaimana mestinya (bkn tumbuh-tumbuhan): Kedua-dua ibu bapanya masih ~. Pokok padinya ~ dgn subur. 2 tinggal di sesuatu tempat; berkediaman (di): ~ di kota besar tidak selamanya lebih mudah drpd hidup di kampung. 3 berada dlm keadaan tertentu: Orang yg tidak berilmu, ~nya seumpama berjalan pd malam yg gelap gelita. Mudah-mudahan kamu akan ~ bahagia. 4 (masih) bergerak atau berjalan (bkn enjin kereta, pertubuhan dll): Enjin keretanya masih ~. Syarikat kerjasama itu masih ~. Api itu masih ~. 5 mendapat rezeki dgn cara tertentu: Kebanyakan orang Melayu ~ dgn bersawah padi. hidup-hidup 1 benar-benar hi­dup: Kalau tidak pernah melihat penyu ~, barangkali kita pernah melihat gambarnya. 2 dlm keadaan masih hidup: Pengganas itu telah membakarnya ~. menghidupkan membuat supaya hidup (dlm berbagai-bagai erti spt memasang lampu, menyalakan api): Dia ~ enjin kereta­nya. Apabila dia berasa sejuk, dia pun ~ api utk memanaskan badannya. hidupan 1 segala benda (spt binatang, tumbuh-tumbuhan) yg hidup: Kuman ialah ~ yg sangat halus. 2 = binatang ~ binatang (spt kerbau, lembu) yg diternak; binatang yg dipelihara. ~ seni hidupan yg sangat kecil yg terbentuk drpd satu atau beberapa sel, yg dpt dilihat hanya melalui mikroskop, mis bakteria dan protozoa. kehidupan keadaan atau hal hidup: ~nya sangatlah susah kerana tidak cukup belanja hendak menanggung seorang isteri dan empat orang anak yg masih kecil. penghidupan cara atau hal menjaga hidup; pencarian: Wang itu cukup utk ~ sehari-hari. penghidup sesuatu alat atau bahagian drpd sesuatu spt enjin, yg menghidupkan: ~ bingkas ialah salah satu bahagian dlm enjin itu. sehidup hidup bersama. ~ semati bersetia antara satu dgn yg lain. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
hidup
1. Bersinonim dengan bernyawa
( bernafas, tumbuh, membesar, bercambah, bertunas, berputik, berpucuk, membiak, menjalar, berbuah, )
(kata kerja:)
Berantonim dengan mati

2. Dalam konteks bunga
bersinonim dengan segar, betul,
(adjektif:)
Berantonim dengan palsu

3. Dalam konteks gunung berapi
bersinonim dengan cergas, giat, aktif,
(adjektif:)
Berantonim dengan mati

4. Bersinonim dengan tinggal
( diam, duduk, menetap, menginap, )
(kata kerja:)

Kata Terbitan : hidup-hidup, hidupan, menghidupkan, penghidupan,

Puisi
 

Orang buat tikar pandan berduri,
     Jangan buat pandan mengkuang;
Kita hidup sedarkan diri,
     Jangan hidup dibenci orang.


Lihat selanjutnya...(113)
Peribahasa

Seperti kambing dikuliti hidup-hidup.

Bermaksud :

Kesakitan yang amat sangat; dalam keadaan yang amat sukar.

 

Lihat selanjutnya...(107)

30

Better death than dishonour

Lebih baik mati berjuang daripada menanggung malu kerana menyerah kalah

Daripada hidup bercermin bangkai, lebih baik mati berkalang tanah

We would rather perish in the name of our cause than to live in shame. Better death than dishonour. Thus, we shall never capitulate so long as we have not regained the land!

Kami lebih rela gugur demi perjuangan ini daripada hidup dalam keaiban. Daripada hidup bercermin bangkai, lebih baik mati berkalang tanah . Maka, kami tidak akan sekali-kali menyerah kalah selagi tanah air kami tidak dibebaskan!

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(37)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
live linewayar hidup; talian hidupKejuruteraanTiadaTiada
web of lifejaringan hidup/jaringan hidupVeterinarTiadaTiada
web of lifejaringan hidup/jaringan hidupSosiologiTiadaTiada
simpul hidupsimpul hidupKesenianTiadaSimpulan sementara untuk diurai semula.
uri hidupuri hidupSukanTiadaUri yang sah dan dikira atau dibenarkan. 1. Uri pemusing yang berpusing dalam bulatan sebelum dipangkah dalam permainan gasing pangkah. 2. Uri pemusing yang berpusing dalam gelanggang setelah dipangkah dalam permainan gasing pangkah.
specializationpengkhususanBiologiFisiologiPenyesuaian organisma hidup terhadap sesuatu cara hidup dan habitat melalui proses evolusi.
autogenyautogeniPerubatanTiada1. Penghasilan organisma hidup daripada benda tak hidup, dipertimbangkan sama ada dari segi asal usul kehidupan di muka bumi, atau sebagai generasi spontan. 2. Asal usul, penghasilan atau pembiakan di dalam organisma yang sama.
biogeneticbiogenesisPerubatanTiada1. Asal usul kehidupan atau organisma hidup. 2. Teori bahawa organisma hidup yang dapat terjana daripada organisma yang sedang hidup.
carbon-14karbon -14BiologiEkologiIsotop radioaktif yang dapat digunakan untuk pentarikhan. Isotop ini sangat berguna, terutama dalam pentarikhan bahan yang pernah hidup, kerana semua organisma hidup mengandungi karbon. Separuh umur karbon � 14 ialah 5570 + 30 tahun. Karbon � 14 sangat berguna dalam penentuan bahan berkarbon yang lebih muda daripada 30 000 tahun.
ColdhardinesskelasaksejukanPertanianAgronomi

Tahap keupayaan tumbuhan untuk terus hidup dalam keadaan suhu yang sangat rendah, biasanya di bawah aras beku. Darjah kelasaksejukan diukur dengan menentukan suhu terendah sesuatu tumbuhan boleh hidup. Contohnya, tanaman alfalfa dapat hidup dalam iklim sejuk kerana biji tanaman tersebut boleh disimpan di dalam tanah. 

12345678910...

Kembali ke atas