Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[hi.jab] | حجاب

Definisi : Ar 1. kain penutup, mis tabir atau tirai; 2. tudung labuh penutup bahagian kepala, kadang-kadang termasuk bahagian muka wanita: masyarakat Islam ketika itu belum lagi memakai ~; 3. ki sekatan yg memisahkan seseorang (sesuatu) drpd yg lain, penyekat, dinding: solat adalah masa Allah mengang­kat ~ di antara-Nya dgn hamba-Nya; berhijab memakai hijab: wanita yg ~ ber­pegang teguh pd etika agamanya; beliau juga menemui wanita-wanita yg ~ di rumah mereka; terhijab 1. tertutup: semua aurat sudah tidak ~ lagi; 2. ki tersekat, terhalang: ada di antara manusia yg ~ utk mendapat pimpinan dan petunjuk drpd Allah. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[hi.jab] | حجاب

Definisi : 1 (kain) tudung penutup bahagian kepala, kadang-kadang termasuk bahagian muka wanita. 2 kain penutup, mis tabir atau tirai. berhijab memakai hijab. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata hijab


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
grazing occultationhijab geselMatematikTiadaHijab qamari yang semasa kejadiannya, jasad samawi terlindung seketika oleh puncak gunung di sepanjang sembir bulan.
occultationhijaban;hijabKejuruteraanTiadaPenentuan permukaan dan hujung objek secara tiga-dimensi, yang boleh nampak oleh mata kasar dan tidak dilindung oleh gasisan objek.
lunar occultationhijab qamariMatematikTiadaPengadangan bulan oleh bumi semasa gerhana.
occultationpenghijaban; hijabMatematikTiadaPenghijaban: Lenyapnya cahaya jasad samawi kerana dilindungi oleh jasad lain yang saiznya lebih besar daripadanya, terutama semasa gerhana bulan, atau planet.
occulting lightlampu hijabKejuruteraanTiadaLampu mata arah pada permukaan, diguna khas dalam pemanduan arah laut, yang akan berkelip pada julat yang tertentu dan masa padam adalah lebih pendek dari masa menyala.
occulting lightcahaya hijabGeografiTiadaTiada
group occulting lightsuar hijab kelompokGeografiTiadaTiada
composite group occulting lightcahaya hijab kumpulan gabunganGeografiTiadaTiada
circle of perpetual acculationbulatan hijab kekalMatematikTiadaSelarian keseorangan yang semua bulatan harian yang di bawahnya di bawah ufuk.

Kembali ke atas