Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[hik.mah] | حکمه

Definisi : 1. kebijaksanaan drpd Allah, kecer­dikan: dakwah Islam yg dijalankan mestilah dgn penuh ~ serta bertepatan dgn budaya dan iklim kemalaysiaan; Allah melakukan apa sahaja menurut kehendak-Nya dan sesuai dgn ~ yg telah ditetapkan oleh-Nya; 2. rahsia, kelebihan atau tujuan sebenar di se­balik sesuatu perkara (kejadian, hal dsb): rupa-rupanya kemalangan itu ada ~ di sebaliknya; poligami harus dilihat sbg syariat Allah yg pasti ada ~ dan perlu ditegakkan sekiranya mampu; berhikmah mempunyai hikmah (kebijak­sanaan dsb): pendekatan yg ~ dan berhati-hati perlu diambil dlm usaha menyeragam­kan undang-undang syariah itu; generasi muda yg sering diperkatakan sbg golongan yg bermasalah harus ditangani dgn cara yg ~ dan penuh rahmat serta kasih sayang. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[hik.mah] | حکمه

Definisi : 1 kebijaksanaan drpd Allah; kecerdikan: Kegiatan dakwah Islam hendaklah dijalankan dgn penuh ~.2 kelebihan atau tujuan sebenar di balik sesuatu perkara, kejadian dsb; hikmat: Rupa-rupanya ada ~ di balik kemalangan yg berlaku itu. berhikmah mempunyai hikmah; bijaksana: Cara yg ~ dilaksanakan dlm menangani masalah remaja. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
hikmah (kata nama,)
Bahasa Asal :Arab
1. Bersinonim dengan kebijaksanaan: kebijakan, kebestarian, kecerdikan, kepandaian,

2. Bersinonim dengan rahmat: faedah, kebaikan, manfaat, fadilat, keuntungan.,Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
wisdomhikmahPendidikanTiadaKualiti pengetahuan atau pemikiran yang memaparkan kebijaksanaan.
ibaratibaratKesusasteraanTiadaHikmah atau makna perilaku yang dapat diambil daripada sesebuah cerita. Contoh: kematian Rahwana dalam Hikayat Seri Rama memberikan suatu ibarat atau pengajaran tentang keangkuhan dan kesombongan manusia yang pada akhirnya akan memusnahkan dirinya sendiri.
heptastichsaptabarisKesusasteraanPuisiPuisi yang mengandungi tujuh baris serangkap tetapi tidak dalam semua rangkapnya. Contohnya. puisi "Pada Setiap Kali Kau Tiba. Ogos" karya Kemala yang hanya rangkap pertama sahaja mengandungi tujuh baris. Pada setiap kali kau tiba, Ogos bumi dan hati ini melapangkan ruang buat kata hikmah harga diri awan hitam semalam awan hitam belenggu terbenam di kaki hari. (R:1, 7 baris) (R:2, 12 baris) (R:3, 9 baris)

Kembali ke atas