Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[hi.per.bo.la] | هيڤربولا

Definisi : (Mat) garis lengkung yg terbentuk apabila kon dipotong oleh satah (di mana sahaja kecuali di bahagian tengah). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[hi.per.bo.la] | هيڤربولا

Definisi : (Lin) ungkapan (penyataan dsb) kiasan yg berlebih-lebihan atau dibesar-be­sarkan utk memperoleh kesan tertentu dan tidak bertujuan ditafsirkan secara harfiah, mis askar raja itu berlaksa-laksa banyaknya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata hiperbola


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
rectangular hyperbolahiperbola segi empat tepatKejuruteraanTiadaHiperbola yang asimptot-asimptotnya adalah saling serenjang. Sinonim: hiperbola sama sisi; hiperbola sama sudut.
hyperbolahiperbolaKesusasteraanTiadaGaya bahasa yang berlebih-lebihan dengan menggunakan metafora atau kiasan yang melampau. Hiperbola digunakan untuk melahirkan kesan kelucuan atau menegaskan sesuatu fakta dalam sesuatu situasi. Biasanya hiperbola terdapat dalam puisi dan drama cinta. Contohnya dalam drama Macbeth oleh Shakespeare, ujaran lady macbeth selepas pembunuhan raja Duncan, �All the perfumes of Arabia will not wash this little hand� ialah suatu hiperbola. Contoh Melayu ditemui dalam puisi �Nyanyi Sunyi� oleh amir hamzah. Contoh dalam sastera Parsi ditemui dalam petikan sajak Syeikh Sa�di seperti yang berikut: �Usah kausakiti secebit hati sedapat mungkin, kerana sekali keluhan akan merosakkan seluruh alam!�. Contoh hiperbola ditemui dalam sajak A. Samad Said berjudul �Tapak yang Luhur� melalui petikan: Menyala unggun zaman yang perang... Hiperbola berasal daripada perkataan Yunani yang bermaksud �membesar-besarkan�.
conjugate hyperbolahiperbola konjugatMatematikTiadaHiperbola yang paksi konjugatnya menjadi paksi merentas lintang kepada hiperbola yang lain dan sebaliknya.
hyperbolahiperbolaMatematikTiadaLokus titik yang beza jaraknya dari dua titik tetap adalah malar. Hiperbola boleh juga didapati sebagai keratan kon dengan satu satah yang selari dengan paksi kon. Bandingkan elips, parabola. Lihat juga keratan kon. RUJUK RAJAH M.S. 35
hyperbolic paraboloidparaboloid hiperbolaKesenianSeni BinaBentuk permukaan bangunan yang dinamik yang hujungnya bertemu pada dua garisan senget. Paraboloid hiperbola biasanya dikaitkan dengan penghasilan reka bentuk binaan yang kelihatan unik tetapi menarik.
hyperbole wordperkataan hiperbolaHerbaPeraturan dan PemasaranKenyataan atau dakwaan penggunaan produk yang dibesar-besarkan dari segi kualiti, keberkesanan dan keselamatannya. Menurut Kod Pengiklanan Kosmetik, iklan produk kosmetik dibenarkan mengandungi perkataan hiperbola hanya apabila dakwaan tersebut dapat dibuktikan.
hyperbolahiperbolaFizikTiadaTiada
hyperbolichiperbolaGeografiTiadaTiada
hyperbolahiperbolaMatematikTiadaTiada
hyperbolichiperbolaMatematikTiadaTiada
1234567

Kembali ke atas