Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[i.kan] | ايکن

Definisi : sj binatang berdarah sejuk yg hidup di dlm air serta bernafas melalui insang dan mempunyai sirip utk berenang. ~ air tawar (darat) ikan yg hidup dlm air tawar (spt di sungai, di paya). ~ asin (masin, kering) ikan yg dibubuhi garam dan dikeringkan. ~ basah ikan yg tidak mengalami sebarang proses (spt tidak dikeringkan, tidak dijeruk); ikan yg baru ditangkap. ~ laut ikan yg hidup di laut. ~ pelaga ikan kecil utk diperlagakan. ~ salai ikan yg dikeringkan di atas api. perikanan urusan mengenai ikan: Jabatan ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
ikan (kata nama)

Puisi
 

Banyak ikan perkara ikan,
     Ikan bilis sedap sekali;
Banyak hitam perkara hitam,
     Hitam manis pemurah hati.


Lihat selanjutnya...(210)
Peribahasa

Sebab nila setitik,
     rosak susu (= santan) sebelanga.

Bermaksud :

Kerana kejahatan yang sedikit, semua kebaikan menjadi rosak. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Ikan seekor rosakkan ikan setajau, b. Ikan sekambu rosak oleh ikan seekor).

 

Lihat selanjutnya...(91)

107

Don't count your chickens before they are hatches

Jangan bertindak atau bersikap seolah-olah ada sesuatu yang dikehendaki itu sudah dimiliki walhal ia belum lagi menjadi kenyataan.

Ikan lagi di laut, lada garam sudah di sengkalan

Just because the big company has promises you the job, it does not mean that you can resign now and start spending money to celebrate the good news. Don't count your chickens before they are hatches. Wait until they give you an appointment letter.

Hanya kerana syarikat besar itu telah menjanjikan awak pekerjaan, tidak bermakna awak boleh berhenti kerja sekarang, dan berbelanja besar untuk meraikan berita baik itu! Usahlah ikan lagi di laut, lada garam sudah di sengkalan. Tunggu sehingga mereka memberi awak surat pelantikan.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(2)

Glosari Dialek Kelantan

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
tuwa[tu.wA]kata namasejenis alat untuk menangkap ikan (yang membolehkan ikan masuk tetapi tidak boleh keluar), lukah.Diyo tehe tuwa payo nak-nak ari.[di.j tE.hE tu.wA p:A.j nA/.nA/ A.Äi]Dia memasang lukah di paya setiap hari.
lokcing[l/.tSiN]kata namasejenis makanan yang dibuat daripada ikan yang dibentuk menjadi kecil dan dicucuk pada lidi, sate ikan.   
mamba[mAm.bA]kata adjektifberkenaan ikan dan lain-lain yang tidak segar, tidak menarik.Jange beli ike mamba tu, tok sedak.[dZA.NE b«.li i.kE mAm.bA tu t/ s«.dA/]Jangan beli ikan yang tak segar tu, tak sedap.
acok[A.tS/]kata namasejenis alat untuk menjemur sesuatu seperti ikan, tembakau, kerepek dan lain-lain.Jemo ike tu atah acok.[dZ«.m i.kE tu A.tAh A.tS/]Jemur ikan tu di atas acak.
bito[bi.to]kata namasejenis alat untuk menangkap ikan.Bokte lamo tok paka, bito bowoh rumoh tu punoh doh.[b/.tE lA.m t/ pA.kA bi.to b:.wh Äu.mh tu pu.nh dh]Sebab dah lama tak guna, bito di bawah rumah tu dah rosak.
temila[t«.mi.lA]kata namasejenis alat untuk menangkap ikan.Mari kito gi tengok temila sunga.[mA.Äi ki.t gi tE.N/ t«.mi.lA s:u.NA]Mari kita pergi tengok temilar di sungai.
nasik tupe[nA.si/ tu.pE] nasi dan lauk (seperti ikan, udang dan lain-lain) yang dibungkus dalam daun pisang berbentuk kon. Nasi dimasak agak lembik, dimampatkan apabila dibungkus dan kelihatan seperti nasi himpit apabila sejuk.   
jerekak[dZ«.Ä«.kA/]kata namasejenis alat untuk menangkap ikan (diperbuat daripada buluh, rotan atau bemban) yang berbentuk seperti kelongsong dan terbuka hujungnya; serkap.   
solok lada[s.l/ lA.d] sejenis makanan yang dibuat daripada lada besar (yang hijau) yang disumbat dengan adunan kelapa dan ikan serta direbus bersama sedikit santan. Ia biasanya dimakan bersama nasi kerabu.   
gombe[g:m.bE]kata kerjamenggonggong.Kucing gombe ike wak lari.[ku.tSiN gm.bE i.kE wA/ lA.Äi]Kucing menggonggong ikan bawa lari.
12

Kembali ke atas