Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[in.di.vi.du] | اينديۏيدو

Definisi : orang perseorangan, manusia seorang diri, terutamanya apabila dianggap sbg berbeza drpd yg lain: tidak dapat kita nafikan betapa besar pengaruh buku ke atas seseorang ~; keindividuan sifat yg membezakan seseorang drpd yg lain: ia tidak membenarkan anggota-anggota masyarakat menonjolkan ~nya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[in.di.vi.du] | اينديۏيدو

Definisi : orang perseorangan; orang seorang diri: Setiap ~ berhak menyuarakan pendapatnya selagi tidak menyinggung peribadi orang lain. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
individu
Bahasa Asal :Inggeris
Rujuk :orang, perseorangan,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
sesuatu anggota dirasai anggota yang sebelah lagi. Sinonim alloesthesia. (UBAT) alloantibody (aloantibodi) Antibodi hasil rangsangan aloantigen. (BIO) alloantigen (aloantigen) Antigen yang merangsang tindak balas keimunan apabila dimasukkan ke dalam satu individu daripada spesies yang sama tetapi berbeza dari segi gene- tik. (BIO) allochromy (alokromi) Pendarfluor atau pancaran semula cahaya dengan panjang gelombang cahaya yang dipancarkan berbeza daripada cahaya yang diserap. (FIZ alogirik) Fenomena perbezaan antara halaju cahaya yang terkutub secara membulat dan mengikut arah kanan dengan cahaya terkutub membulat mengikut arah kiri yang terpancar menerusi medium optik aktif. (FIZ) allohexaploid (aloheksaploid) Individu yang dihasilkan daripada penghibridan gamet yang berasal daripada tiga subspesies dan diikuti penduplikatan kromosom. Individu ini mempunyai enam bilangan set kromosom (6n). (BIO) allo-infection (alojangkitan) Jangkitan yang merupakan hasil

Kembali ke atas