Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[in.san] | انسان

Definisi : Ar makhluk yg dicipta oleh Allah SWT yg tidak terlepas drpd kealpaan, manusia; ~ kamil manusia yg sempurna, iaitu Nabi Muhammad SAW; keinsanan kemanusiaan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[in.san] | انسان

Definisi : manusia: ~ kamil manusia yg sempurna (baik, bersih drpd noda dsb). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
insan
Bahasa Asal :Arab
Rujuk :manusia

Peribahasa

556

There's no accounting for tastes

Dalam kehidupan ini, setiap insan berbeza cara, kesukaan, perangai, tabiat dan sebagainya. Inilah hakikat yang harus kita terima dan fahami meskipun aneh.

Kepala sama hitam hati lain-lain.

I don’’t understand why he would rather spend so much money on expensive furniture for his broken-down house. Well I guess, there’’s no accounting for tastes.

Saya tidak faham kenapa dia sanggup berbelanja besar dengan membeli perabut yang mahal-mahal untuk rumahnya yang retak seribu itu. Gamaknya inilah yang dikatakan epala sama hitam hati lain-lain.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(22)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
peoplewareperisian insanTeknologi MaklumatTiadaLihat: humanware
humanwareperisian insanTeknologi MaklumatTiadaIndividu yang terlibat dengan penggunaan, pembangunan dan penyelenggaraan sistem komputer.
human skillkemahiran insanPertanianTiadaTiada
human institutioninstitusi insanSejarahTiadaTiada
human comedykomedi insanSejarahTiadaTiada
human documentdokumen insanSejarahTiadaTiada
Fall of ManKejatuhan InsanSejarahTiadaTiada
Islamic Institute for Technology (IIT)Institut Teknologi Islam (IIT)Undang-undangUndang-undang AntarabangsaOrganisasi subsidiari Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) yang ditubuhkan untuk mempertingkatkan modal insan dan kerjasama teknikal negara anggota. Institut ini menyediakan latihan teknikal dan vokasional kepada pengajar industrial, teknikal dan mekanikal dari negara anggota, dan mengadakan pertukaran pakar berkemahiran, program latihan, penerbitan dan bengkel amali. IIT turut menjalankan penyelidikan dan memberi khidmat nasihat dan runding cara.
humanistic educationpendidikan kemanusiaanPendidikanTiadaBentuk atau pendekatan pendidikan yang menekankan aspek sosial dan emosi seseorang individu. Pendekatan ini mengajar konsep penerimaan, menghormati orang lain, perhubungan antara insan dan lain-lain.
divergent thinkingpemikiran mencapahPsikologiPsikologi UmumPemikiran yang boleh membuatkan pengamalnya mengembangkan senarai pilihan yang panjang dengan menjana pelbagai penyelesaian. Pemikiran mencapah biasanya menyediakan banyak penyelesaian yang berpotensi tetapi tidak ada satu pun jawapan yang kekal. Pemikiran ini selalunya boleh menghasilkan individu yang kreatif walaupun bukan syarat utama untuk menjadi insan yang kreatif. Sinonim pemikiran divergen.
12

Kembali ke atas