Maklumat Kata

Kamus Bahasa InggerisDefinisi : adj 1. having intelligence, cerdas; (to a high degree) cerdik, tajam akal; (of animal) cerdik, pandai: the dolphin is said to be an ~ animal, ikan lumba-lumba dikatakan sbg binatang yg cerdik; are there ~ life forms on Mars?, adakah terdapat makhluk-makhluk yg cerdas di planet Marikh?; an ~ boy, budak yg cerdik; 2. showing, reflecting intelligence, bijak; (of face, expression) cerdik: an ~ answer, jawapan yg bijak; he has an ~ face, dr mukanya, kita tahu dia cerdik. (Kamus Inggeris-Melayu Dewan)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata intelligent


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
intelligent Computer Assisted Instruction (intelligent CAI)kecerdasan Pengajaran Berbantu Komputer (kecerdasan CAI)PendidikanTiada

 Pengajaran berbantu komputer pintar dengan perisian logik berasaskan prinsip kecerdasan buatan.

intelligent workstationstesen kerja cerdikKejuruteraanTiadaTiada
intelligent voice terminalpangkalan suara cerdikKejuruteraanTiadaPangkalan cerdik yang dikendalikan oleh suara manusia, dan perisiannya boleh atur cara pengguna.
intelligent voice recognitionpengecaman suara cerdikKejuruteraanTiadaTiada
intelligent terminalterminal cerdasKejuruteraanTiadaTerminal dalam sistem logik kongsi yang dilengkapi dengan pemproses dalaman dan penyimpan maklumat.
intelligent terminalterminal cerdasPentadbiran PerniagaanTiadaTerminal dalam sistem logik kongsi yang dilengkapi dengan pemproses dalaman dan penyimpan maklumat.
intelligent printerpencetak mampuPentadbiran PerniagaanTiadaPencetak yang digabungkan kepada beberapa alat teknologi seperti laser, komputer dan fiber optik.
intelligent terminalterminal cerdasKomputerTiadaTiada
intelligentcerdasPendidikanTiadaTiada
intelligent reasoningtaakulan cerdasPendidikanTiadaTiada
123

Kembali ke atas