Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ja.hil] | جاهيل

Definisi : 1. Ar tidak mengetahui (ajaran agama Islam, sesuatu hal, dll), bodoh: Dolah ~ dlm hal agama; 2. cetek pengetahuannya; ~ basit (orang yg) jahil tetapi sedar akan kejahilannya; ~ murakab (orang yg) jahil dan tidak pula menyedari kejahilan dirinya; ~ teropong Kl bodoh dan tidak mahu me­nerima ajaran-ajaran orang; ~ tukil Kl terlalu jahil; menjahilkan menjadikan (menyebabkan atau menganggap) jahil: janganlah begitu mudah kita ~ orang lain; kejahilan perihal jahil, kebodohan (dlm hal agama, sesuatu perkara, dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ja.hil] | جاهيل

Definisi : 1 tidak mengetahui hukum atau ajaran agama Islam. 2 tidak mengetahui atau tidak memahami sesuatu hal; cetek pengetahuannya; bodoh: Ada orang yg ~ ttg bahasa, tetapi mengaku ahli bahasa. kejahilan keadaan atau hal jahil (dlm hal agama dll); kebodohan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
jahil (adjektif,)
Bahasa Asal :Arab
Bersinonim dengan buta huruf, buta hati, tidak berpendidikan, tidak berpengetahuan, tidak bertamadun.,


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
LINGKUNGAN BULAN

LINGKUNGAN BULAN, akhbar mingguan. Akhbar ini diterbitkan pada 30 April 1900 di Pulau Pinang. Pengarang akhbar ini ialah Mohd Ali bin Harun al-Kindi. Akhbar yang diterbitkan pada setiap hari Isnin ini dalam huruf Jawi dan dicap batu. Akhbar ini mempunyai empat halaman dan berukuran 29 cm lebar dan panjangnya 48 cm. Moto akhbar ini ialah ‘Berseteru olehmu dengan orang yang berakal dan jangan bersubahat dengan orang yang jahil’.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIPenerbitan

Kembali ke atas