Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
jalan (kata nama)
1. Bersinonim dengan jalan raya: lebuh, lebuh raya, laluan, lorong, jejambat, jejantas, persiaran, denai, rintisan, latisan, landasan, rua, ban,

2. Bersinonim dengan usaha: ikhtiar, kesempatan, peluang,

Kata Terbitan : berjalan, berjalan-jalan, menjalani, menjalankan, perjalanan,

Puisi
 

Jalan-jalan di kaki lima,
     Bawalah pulang ikan gelama;
Budi tuan sudahlah diterima,
     Jadikan hutang selama-lamanya.


Lihat selanjutnya...(112)
Peribahasa

Campak baju nampak kurap seperti anak kacang hantu.

Bermaksud :

Orang-orang muda yang tiada memelihara kehormatan dirinya ataupun kehormatan orang lain di jalan-jalan raya.

 

Lihat selanjutnya...(67)

639

Where there's a will there's a way

Jika ada azam dan kemahuan untuk mencapai sesuatu maksud, tentu kita akan sedaya upaya mencari jalannya.

Di mana ada kemahuan di situ ada jalan.

My determination did not waver. I know it's not easy task but where there's a will there's a way. Nothing can stop me and I will find the way by hook or by crook.

Aku teguh dengan tekadku. Aku tahu kerja ini tidaklah mudah namun di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Tiada apa yang mampu menahanku dan aku akan mencari jalan dengan apa cara sekalipun.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(8)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
forest roadjalan hutanPerhutananTiadaJalan-jalan yang terletak di dalam hutan simpan kekal tetapi tidak termasuk jalan yang diisytiharkan sebagai jalan Persekutuan atau jalan Negeri.
forest roadjalan hutanPerhutananPengurusan HutanJalan-jalan yang terletak di dalam hutan simpan kekal tetapi tidak termasuk jalan yang diisytiharkan sebagai jalan Persekutuan atau jalan Negeri.
roadjalan; jalan rayaGeografiTiada1. Laluan terbuka untuk kembaraan dan pengangkutan.
roadjalan; jalan rayaKejuruteraanTiada1. Laluan terbuka untuk kembaraan dan pengangkutan.,2. Sebarang terowong atau laluan lombong.
roadjalan; jalan rayaKejuruteraanTiadaTiada
curvekeluk/lengkungKejuruteraanTiada3. Ketaklurusan pada jalan, jalan kereta api atau terusan.,4. Alat yang digunakan oleh drafman untuk melukis keluk selain daripada lengkok bulatan.,5. Londar titik yang bergerak dengan satu darjah kebebasan.
longitudinal sectionkeratan membujurKejuruteraanTiadaKeratan tegak melalui garis tengah jalan, jalan rel, garis paip dan sebagainya, untuk menunjukkan aras tanah asal dan aras akhir.
longitudinal profileprofil membujurKejuruteraanTiadaKeratan tegak melalui garis tengah jalan, jalan rel, garis paip dan sebagainya, untuk menunjukkan aras tanah asal dan aras akhir.
sorting by routeisihan ikut laluanPentadbiran PerniagaanTiadaProses mengasing benda pos mengikut jalan-jalan tertentu dalam kawasan tertentu.
adjacent set (Shortest Route Problem)set bersebelahan (Masalah Jalan Terdekat)PentadbiranTiadaNod-nod dalam Masalah Rangkaian jalan terdekat yang berkait secara langsung dengan nod-nod dalam set kekal yang mana jalan-jalan terdekat masih belum ditentukan lagi.
12345678910...

Kembali ke atas