Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ja.nin] | جانين

Definisi : (yg masih dlm kandungan) lembaga, mudghah (manusia) yg cukup sifat. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ja.nin] | جانين

Definisi : bakal anak (yg masih dlm kandungan); lembaga. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
janin (kata nama)
Bersinonim dengan mudigah, lembaga, kandungan, fetus.,


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Bolehkah perkataan seperti menggambarkan, menjelaskan dan menerangkan digunakan bagi menggantikan perkataan ialah dan merupakan. Contoh: Proses kehamilan menggambarkan/menerangkan/menjelaskan tempoh pembentukan janin dalam rahim ibu. Kebiasaannya kita dengar, Proses kehamilan ialah/merupakan tempoh pembentukan janin dalam rahim ibu.

Perkataan menggambarkan, menjelaskan dan menerangkan tidak sama maksud bagi perkataan merupakan atau ialah. Menggambarkan merujuk kepada gambaran, menerangkan merujuk penerangan dan menjelaskan merujuk kepada penjelasan. Oleh itu, ayat tersebut kurang tepat untuk digunakan jika digantikan dengan perkataan merupakan atau ialah. 
Tatabahasa07.02.2021
Bolehkah frasa 'akselerasi' digunakan berbanding 'pecutan' untuk terjemahan 'acceleration' dalam konteks 'cardiotocogram' (perubatan)? Hal ini kerana 'acceleration' yang digambarkan dalam 'cardiotocogram' tidak sama seperti dalam fizik. Terima kasih,

Dalam bidang perubatan (kardiotokografi), kardiotokogram merujuk rakaman denyutan jantung janin dalam bentuk graf dari segi kadar, amplitud, tempoh dan frekuensi ketika kontraksi uterus atau tiada kontraksi. Oleh sebab itu, padanan yang tepat dalam bidang perubatan menggambarkan keadaan tersebut ialah pecutan. Akselerasi ialah istilah yang lebih kerap digunakan di Indonesia.

Istilah17.12.2019
Sama erti / makna - Oneng-oneng, berbarau, berbotok, cecawi, cecekak, dedalu, dedamak, dedaru, dedaup, memaya, tetuban.Berdasarkan Kamus Dewan Edisi Keempat, maksud perkataan yang diberikan adalah seperti yang berikut:
1. oneng-oneng -  anak piut (ke­tu­runan yg kelima)
2. berbarau - nama sejenis burung, Pycnonotus zeylanicus
3. berbotok - perkataan "berbotok" tidak ada dalam pangkalan data kami. Perkataan yang ada ialah bebotok yang bermaksud sejenis lauk ikan yang dirempahi, dibungkus dengan daun, dan dikukus.
4. cecawi - beberapa jenis burung, Dicrurus spp.
5. cecekak - perkataan ini tidak ada dalam pangkalan data kami
6. dedalu - 1. sejenis tumbuhan (pokok), dalu; 2. sejenis tumbuhan (pokok), Salix tetras­perma;
7. dedamak - perkataan ini tidak ada dalam pangkalan data kami. Perkataan yang ada ialah dedamak bulu, dedamak asam, dedamak air yang merujuk kepada jenis tumbuhan
8. dedaru - sejenis tumbuhan (pokok) dalam famili Ica­cinaceae, kayunya sesuai dibuat perabot, papan lantai, dll, samala (di Sabah), Cantleya corniculata.
9. dedaup - 1. sejenis tumbuhan (pokok memanjat), akar jambul merak, akar suluh, Bauhinia cornifolis; 2. sejenis tumbuhan (pokok memanjat), kangkatuk, kempaga, Bauhinia flammifera; 3. sejenis tumbuhan (pokok memanjat), kait-kait rimba, katup-katup, Bauhinia bidentata.
10. memaya - sejenis tumbuhan (pokok), Homa-lanthus populneus.
11. tetuban - selaput pembungkus janin (dalam kandungan) dan tembuni
Makna02.04.2014

Kembali ke atas