Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ja.nin] | جانين

Definisi : (yg masih dlm kandungan) lembaga, mudghah (manusia) yg cukup sifat. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ja.nin] | جانين

Definisi : bakal anak (yg masih dlm kandungan); lembaga. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
janin (kata nama)
Bersinonim dengan mudigah, lembaga, kandungan, fetus.,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
placentaplasentaPerubatanTiadaOrgan yang menghubungkan ibu dengan janin di dalam rahim. Struktur yang berbentuk bulat ini terlekat pada dinding rahim dan di bahagian tengahnya terdapat tali pusat yang menyambungkannya dengan janin. Fungsi utamanya ialah membekalkan makanan termasuk oksigen daripada ibu kepada janin dan juga mengeluarkan bahan kumuh daripada janin melalui ibu. Struktur ini terkeluar daripada rahim selepas kelahiran bayi.
حبل الحبلةanak janinAgama IslamFiqhAnak janin binatang yang masih dalam perut ibunya.
fetal monitoringpemantauan janinKejururawatanTiadaPemerhatian terhadap maklumat keadaan janin. Contohnya, elektrokardiogram dan fetal oksimetri nadi.
placentaplasentaVeterinarPraklinikalOrgan fetomaternal yang terbentuk semasa kebuntingan mamalia. Plasenta merupakan suatu organ endokrin sementara yang menghubungkan ibu dengan janin serta menghasilkan hormon progesteron dan estrogen. Plasenta memindahkan nutrien kepada janin dan mengeluarkan hasil buangan janin ke dalam edaran darah ibu. Plasenta mempunyai tapak pelekatan bervesel yang berbeza mengikut spesies. Contohnya plasenta tersebar pada kuda; plasenta kotiledon pada lembu; plasenta zonari pada kucing dan plasenta diskoid pada monyet.
fetal growth and development monitoringpemantauan perkembangan dan pembesaran janinPerubatanTiadaProses memantau pembesaran dan perkembangan janin dan mengesan ketaknormalan sepanjang tempoh kehamilan.
abortusabortusFarmasiFarmakologiJanin yang gugur daripada kandungan yang beratnya kurang daripada 500 gram atau berusia kurang dari 21 minggu pada waktu kegugman. Janin ini biasanya telah mati atau tidak berupaya untuk hidup dalam tempoh yang lama. Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan berlakunya gejala ini, antaranya ialah perdarahan pada vagina atau kesan daripada pengambilan drug tertentu.
amniotic fluidcecair amnionKejururawatanTiadaCecair jernih dalam uterus yang melindungi janin daripada kejutan dan membolehkan janin bergerak serta menghalang kehilangan haba.
ballottementbalotemenKejururawatanTiadaTeknik palpasi mencekak bahagian presentasi janin dengan menggunakan ibu jari dan jari-jari untuk menentukan paras kemasukan janin ke dalam rongga pelvis sebenar.
kick countskiraan tendanganKejururawatanTiadaKiraan pergerakan janin selepas 20 minggu gestasi. Pergerakan ini direkodkan tiga kali sehari pada masa yang berlainan. Kiraan ini dilakukan untuk memantau keaktifan janin, biasanya 10 hingga 12 tendangan dalam masa 12 jam.
amnionamnionPerubatanTiadaSelaput yang nipis, lut cahaya dan kukuh yang menyelaputi janin di dalam kandungan dan juga permukaan dalam selaput korion. Amnion mengandungi cecair yang mengapungkan janin. Sin: ketuban.
1234567

Kembali ke atas