Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ja.ti] | جاتي

Definisi : = sejati asli, murni, tulen, tidak ber­campur, yg sebenarnya: Encik Hasan ini bukan ~ Johor, dia kacukan Kelantan dan Melaka; Hamidah seorang wanita ~; kejatian, kesejatian perihal jati (asli, benar, murni, dll): bahasa ini diperbahasakan orang dgn ~nya yg sempurna dlm negeri Kedah; Carl Rogers mentafsirkan ~ sbg ciri-ciri yg mengandungi kenyataan jujur atau­pun asli; penjatian perihal menganggap jati (asli, benar, murni, dll); (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ja.ti] | جاتي

Definisi : sj tumbuhan (pokok) yg kayunya baik utk dibuat perkakas rumah dll, Tectona grandis; hutan ~ hutan yg terdiri drpd pokok jati; ~ bukit sj tumbuhan (pokok), kayu cina, Podocarpus neriifolius; ~ laut sj tumbuhan (pokok), se(n)tada, Podocarpus polysta­chyus. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ja.ti] | جاتي

Definisi : , = sejati sebenarnya; tidak palsu atau bukan campuran; tulen; asli: Dia ini bukan orang kacukan tetapi orang Melayu ~. kejatian, = kesejatian keadaan, sifat dsb jati atau sejati; ketulenan; keaslian. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ja.ti] | جاتي

Definisi : nama sj pokok yg kayunya sangat bagus utk dibuat perkakas rumah dll, Tectona grandis. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
jati (adjektif)
Bersinonim dengan sejati, asli, murni, tulen, yang sebenarnya, betul, bukan peranakan, totok, kudrati;,
Kata Terbitan : kejatian,

Puisi
 

Tanjung jati melambung pukat,
     Buluh perindu tidak berdahan;
Sayu hati memandang tempat,
     Hati rindu tidak tertahan.


Lihat selanjutnya...(82)

Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
apakah maksud 'jati diri'?Jati diri ialah sifat atau ciri yang unik dan istimewa (dari segi adat, bahasa, budaya, agama dan sebagainya) yang menjadi teras dan lambang keperibadian seseorang individu, sesuatu bangsa dan sebagainya, atau disebut jua identiti.Makna04.10.2009
Salam sejahtera, saya ingin tanya maksud jati diri. Adakah peribadi boleh disamakan maksud dengan jati diri? Berdasarkan kamus dewan, saya hanya nampak jati diri membawa maksud keperibadian dan identiti. Terima kasih.

"Jati diri" bermaksud: sifat atau ciri yg unik dan istimewa (dari segi adat, bahasa, budaya, agama dan sebagainya ) yang menjadi teras dan lambang keperibadian seseorang individu, sesuatu bangsa dan sebagainya. Manakala   "Peribadi"  lebih khusus kepada individu sebagai  dirinya sendiri/ orang perseorangan. 2 Sifat atau sikap seseorang yg sudah sebati dgn dirinya; seluruh sifat dan sikap seseorang yg membezakannya drpd orang lain.  

Makna06.08.2019
Mohon semakan bagi 3 cadangan tajuk syarahan program bicara seni kami - "Penghayatan Sejrah Dalam Pembinaan Jati Diri Bangsa" - "Penghayatan Sejarah Dalam Membina Jati Diri Bangsa" - "Penghayatan Sejarah : Pembinaan Jati Diri Bangsa"Antara ketiga-tiga tajuk tersebut, tajuk yang paling baik ialah "Penghayatan Sejarah Dalam Pembinaan Jati Diri Bangsa.Tatabahasa14.05.2014
apa maksud jati diri? sy tak jumpa dlm kamus dewan..apakah yang dimaksudkan dengan jati diri seorang guruJati diri bermakna identiti diri, keperibadian diri yang masih utuh dengan nilai-nilai adat, budaya, agama, bangsa dan negara.Makna16.02.2007
apakah erti jati diri dan cara yang betul menggunakan istilah ini.Jati bermakna sejati asli, murni, tulen, tidak bercampur, yg. sebenarnya. Jati diri bermakna identiti diri, keperibadian diri yang masih utuh dengan nilai-nilai adat, budaya, agama, bangsa dan negara. Ia boleh digunakan mengikut kesesuaian situasi dan konMakna20.05.2005
Definisi Jati DiriMaknanya ialah sifat atau ciri yg unik dan istimewa (dr segi adat, bahasa, budaya, agama dsb) yg menjadi teras dan lambang keperibadian seseorang individu, sesuatu bangsa dsb, identiti. Untuk keterangan lanjut, sila rujuk Kamus Dewan Edisi Keempat.Makna05.11.2009
assalamualaikum tuan/puan yang dihormati, saya kurang pasti jika tajuk artikel saya ini sesuai atau tidak dalam konteks penggunaan kata 'jati diri' tajuk artikel: keberkesanan kerja projek dalam membentuk jati diri pelajar terima kasih .

Mengikut Kamus Dewan, jati diri ialah sifat atau ciri yang unik dan istimewa dari segi adat, bahasa, budaya, agama yang menjadi teras dan lambang keperibadian seseorang individu, sesuatu bangsa; identiti. Tajuk ini yang puan cadangkan terlalu umum. Tajuk ini sesuai sekiranya puan memperincikan bidang dalam kerja projek, dan yang paling penting puan harus berjaya mengaitkan perkara ini:  Bagaimana keberkesanan kerja projek (dalam bidang tersebut) dapat membentuk jati diri pelajar? Dan tidak kurang penting juga puan harus dapat membuat pembuktian dalam perkara ini.

Makna02.03.2014
1. Kepentingan tulisan jawi ialah/adalah sebagai lambang jati diri bangsa Melayu. 2. Keluarkan roti dari/daripada ketuhar. Penggunaan kata manakah yang betul dan sila berikan sebabnya. Terima kasih.1. Kepentingan tulisan jawi ialah sebagai lambang jati diri bangsa Melayu. Tulisan Jawi sebagai lambang jati diri bangsa Melayu.
2. Keluarkan roti daripada ketuhar.
Tatabahasa05.03.2015
apakah maksud jati diri bangsa malaysia?jelaskan dengan terperinci.

Jati diri: sifat atau ciri yg unik dan istimewa (dr segi adat, bahasa, budaya, agama dsb) yg menjadi teras dan lambang keperibadian seseorang individu, sesuatu bangsa dsb, identiti.

Untuk huraian secara terperinci sila rujuk artikel-artikel atau buku--buku yang berkaitan.

Makna31.03.2009
saya NANDHANA ingin tanya satu soalan.Sepuluh pelajar menyertai Kem Jati Diri yang dianjurkan oleh Unit Kaunseling. Apakah kesalahan bahasa dala ayat tersebut?Ayat : Sepuluh pelajar menyertai Kem Jati Diri yang dianjurkan oleh Unit Kaunseling akan lebih gramatis jika ditambah penjodoh bilang "orang"  -->  Sepuluh orang pelajar menyertai Kem Jati Diri yang dianjurkan oleh Unit Kaunseling.Tatabahasa17.04.2016
12345678910...

Kembali ke atas