Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[jauh] | جاءوه

Definisi : 1. besar jaraknya, tidak dekat: rumahnya agak ~ dr kedai itu; ~ perjalanan, luas pemandangan, banyak pengalaman; 2. tempat yg besar jaraknya (dr tempat tertentu), tempat yg tidak dekat: mereka datang dr ~ dan dekat; 3. jarak, antara: berapa ~ lagi pergi ke Siam dr Alor Star? 4. amat sangat, terlampau sangat: harga kain ~ lebih murah di Pulau Pinang drpd di sini; ~ drpd amat sangat tidak; ~ drpd cukup sangat tidak mencukupi; ~ drpd memuaskan sama sekali tidak memuaskan; ~ malam larut malam; ~ menyayup Kd terlalu jauh; ~ pemandangan luas pemandangan, dalam pengetahuan; lebih ~ selanjutnya, seterusnya; ~ bau bunga, dekat bau tahi prb kalau jauh (kaum keluarga dll) berkasih-kasihan, tetapi kalau berdekatan mereka saling berbantahan; ~ berjalan banyak pemandangan, lama hidup banyak dirasa prb orang yg banyak mengembara dan lama hidup itu tentu sekali banyak pengalamannya dan luas pemandangannya; ~ menyalak kuat, dekat mencawat ekor prb orang yg berani bercakap besar di belakang sahaja; ~ panggang dr api prb jawapan atau sindiran yg tidak tepat; nan ~ tiada terjelang, nan dekat tak tertandangi prb tidak mengunjungi keluarga (sahabat) yg jauh mahupun dekat (kerana sudah tua, banyak pekerjaan, dll); telah ~ maka dipanggil prb telah terlambat; sejauh jauhnya, jaraknya: ia berjalan kaki ~ dua batu; ~ mana had mana, hingga mana; ~-jauh hingga jauhnya; ~ mata memandang dlm jarak yg dapat dipandang oleh mata; jauh-jauh sejauh mungkin, jauh sekali: pergilah ~ agar tiada sesiapa pun boleh mengganggumu; berjauh berada jauh, merenggang: orang yg berpencak itu mula-mula ~, makin lama makin berdekat; ~ hati a) kecil hati, hiba hati; b) segan-segan; berjauhan jauh antara satu sama lain, tidak berdekatan: rumah mereka tidak ~ antara satu sama lain; berjauh-jauhan 1. jauh letaknya (antara satu sama lain), tidak berhampiran: kapal-kapal layar menjalankan perniagaan antara dua buah negeri yg ~; 2. saling berjauh, saling menghindari: mereka kelihatan ~; 3. berebut-rebut siapa yg lebih jauh; menjauh (semakin) menjadi jauh, menghindar (agar jauh); menjauhi menjaga supaya jauh dr, menghindari: orang kampung berdoa supaya dijauhi drpd mara bahaya; menjauhkan 1. menjadikan jauh, merenggangkan, menjarangkan, menjarakkan: berus gigi yg hendak dimasukkan ke dlm mulutnya itu dijauhkannya semula; 2. menghindarkan, menyingkirkan; ~ bencana menghindarkan bencana; ~ diri menyingkirkan (menyisihkan) diri; kejauhan 1. = jauhan tempat (jarak) yg jauh: ombak memecah di ~ dan angin riuh menyapu puncak gunung; 2. terlalu jauh. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
jauh (adjektif)
1. Bersinonim dengan tidak dekat: besar jaraknya, dura,
Berantonim dengan dekat

2. Bersinonim dengan amat sangat: terlampau, sangat, terlalu, sungguh, sekali, paling,

Kata Terbitan : berjauh, menjauhi, menjauhkan,

Puisi
 

Pucuk pauh ulam pauh,
     Pauh tidak diidam lagi;
Tuan jauh saya jauh,
     Jauh tidak terulang lagi.


Lihat selanjutnya...(180)
Peribahasa

Jauh panggang dari api.

Bermaksud :

Jawapan atau sindiran yang tidak tepat.

 

Lihat selanjutnya...(48)

7

The apple never falls far from the tree

Sifat atau perangai anak biasanya tidak jauh bezanya daripada sifat atau perangai orang tuanya.

Bagaimana contoh begitulah gubahannya

Although Tina seem very honest, remember that her mother is a scheming woman. People say that the apple never falls far from the tree. So, be careful.

Meskipun Tina nampak jujur benar orangnya tetapi kau harus ingat bahawa ibunya pandai memperdayakan orang. Kata orang, bagaimana contoh begitulah gubahannya. Jadi berhati-hatilah.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(18)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
long shotjaringan jauhSukanTiada1. Jaringan jauh: Jaringan yang dilakukan dari jarak jauh dalam kawasan bulatan gol.
long shottangkap jauhPendidikanTiada2. Tangkap jauh: Kaedah menangkap gambar atau objek dari jarak jauh.
long haulangkut jauhKejuruteraan AutomotifTiadaAngkut jauh: Perjalanan atau pengangkutan barangan dan penumpang pada jarak jauh.
remote data stationstesen data jauhKejuruteraanTiadaPangkalan jauh yang berkeupayaan menghantar data ke, dan menerima dari, komputer pusat. Sinonim: pangkalan data jauh.
remote controlkawalan jauhTeknikElektrikKawalan sesuatu proses dari tempat yang dilakukan jauh dari proses itu. Ini dapat dilakukan dengan menggunakan litar elektrik geganti, litar logik, dan sebagainya. Kawalan jauh digunakan untuk keselamatan dan kemudahan kawalan. Kawalan ini mungkin menggunakan dawai atau tanpa dawai.
remote accesscapaian jauhKejuruteraanTiada1. Berkenaan perhubungan dengan kemudahan pemprosesan data oleh stesen-stesen yang jauh dari kemudahan berkenaan.,2. Berkenaan perhubungan dengan pemproses komputer oleh stesen-stesen pangkalan yang jauh daripada pemproses itu.
remote loginlog masuk jauhTeknologi MaklumatTiadaSuatu atur cara pelayan-klien dan protokol yang menyediakan antara muka baris arahan interaktif kepada komputer jarak jauh. Ia menggunakan protokol menerusi rangkaian komputer yang mensimulasikan suatu terminal yang disambung secara tempatan. Log masuk jauh membolehkan komputer pengguna itu bertindak sebagai terminal yang disambungkan kepada sistem jauh.
RCP serverPelayan Protokol Salin Jauh (RCP)Teknologi MaklumatTiadaPeranti atau penghala yang bertindak sebagai pelayan bagi atur cara salin jauh UNIX Berkeley. Protokol ini membenarkan pengguna menyalin fail yang terletak pada hos atau pelayan jauh dalam sesuatu rangkaian. Pelayan RCP menggunakan protokol kawalan penghantaran (TCP) untuk memastikan penghantaran data yang stabil. Lihat juga TCP
deep spaceangkasa jauhMatematikTiada1. Angkasa jauh: Ruang angkasa di sebelah luar sempadan sistem suria kita yang paling luar.
call backpanggil semulaTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerKaedah bagi mengenal pasti terminal jauh. Dalam kaedah ini, sistem hos memutuskan hubungan dengan pemanggil dan kemudian menelefon nombor terminal jauh yang sah bagi mengembalikan hubungan yang terputus. Walau bagaimanapun penggunaan nya dalam capaian jauh adalah terhad kerana teknologi yang semakin maju. Sinonim dail semula.
12345678910...

Kembali ke atas