Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[je.ja/] | ججق

Definisi : jejak I 1. bekas tapak kaki atau bekas langkah (orang atau binatang), bekas jalan perahu (dlm air), kesan: meninggalkan ~ di lumpur; 2. injak (jatuh kaki) hampir atau mengenai tanah dll, sampai di atau (hampir) kena pd sesuatu tahap (paras dsb); ~ bahu (bkn rambut) panjang hingga ke bahu; ~ bara (bkn barang yg bergantung) hampir sampai ke tanah dll; ~ tanah upacara pd ketika budak mula-mula menginjak tanah; bertikam ~ hampir se­imbang (sama), hanya sedikit bezanya; 3. tabiat, tingkah laku, perangai; mengikuti ~ orang tuanya menurut kelakuan orang tuanya; ~nya keruh perbuatannya kurang baik; menghilangkan ~ menutupi kesalahan (per­buatan yg kurang baik); mencari ~ dlm air prb mengerjakan pekerjaan yg sia-sia; berjejak 1. meninggalkan bekas (kaki dll), berkesan: berjalan di lumpur ~; 2. menginjak di, bertumpu di: kakinya tidak ~ di bumi; menjejak 1. mengenai atau mencecah (bumi, dasar, dll), menginjak: dia ~ lantai simen itu; 2. sampai di, mengunjungi: inilah pertama kali dia ~ Semenanjung Malaysia; menjejaki 1. menginjak; 2. mengikuti jejak atau bekas langkah, mengesani (mengikuti) perjalanan dsb: dr situlah angkatan perang Jepun terus mara ke Selatan ~ pengunduran askar-askar Inggeris, India, dan Australia hingga ke Singapura; 3. ki mengikuti jejak (pergerakan, tindak-tanduk, dsb) seseorang dll, menyiasat, menyelidiki; menjejakkan menginjakkan (kaki); penjejakan perihal (proses atau perbuatan) menjejaki (mengesani): alat itu meng­hasil­kan isyarat keluaran berdigit dan mengawal isyarat bagi pemfokusan serta ~ alur laser. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[je.ja/] | ججق

Definisi : Jk 1. lurus, tegak (tidak condong); 2. teratur baik, tetap (tidak berubah-ubah). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[je.ja/] | ججق

Definisi : 1 bekas tapak kaki; bekas orang (binatang) berjalan; gerakan air bekas jalan perahu; kesan: Harimau itu tidak dpt ditangkap, hanya ~nya saja yg kelihatan. 2 hampir sampai atau hampir mengenai tanah (dasar dll): ~ bara hampir sampai ke dasar atau ke tanah (bkn barang yg digantung). 3 ki tingkah laku; tabiat; perangai: Anak itu mengikut ~ orang tuanya, menjadi pelaut. berjejak 1 meninggalkan bekas kaki; berkesan: Berjalan di atas pasir mesti ~. 2 menginjak (di); bertumpu: Kakinya tidak ~ di bumi. menjejak 1 mengenai atau mencecah (bumi, dasar dll); menginjak: Sauh yg dilemparkan itu ~ dasar laut. 2 sampai di; mengunjungi: Ini ialah kali pertama saya ~ tanah Semenanjung. 3 menyelidik; menyiasat: Pihak polis sedang berusaha ~ pencuri-pencuri itu. menjejakkan menginjakkan (kaki); melangkahkan: Orang Amerikalah yg pertama sekali ~ kaki di bulan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
jejak (kata nama)
Bersinonim dengan bekas, kesan, denai, alur, runut, selarung;,
Kata Terbitan : berjejak, menjejak, menjejaki,

Peribahasa

Jejak dapat dihilangkan,
     belang bagaimana hendak dihilangkan?

Bermaksud :

Kesan perbuatan jahat dapat dihilangkan, tetapi tabiat tak dapat dihilangkan dengan mudah.

 

Lihat selanjutnya...(15)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
condensation trailjejak pemeluwapanSainsHidrometeorologiSuatu jejak yang pada awalnya nipis, terdiri daripada titis air atau hablur ais yang dihasilkan oleh ekzos pesawat terbang apabila kesan pelembapan wap air melebihi kesan pemanasan menentang udara ekzos (jejak ekzos). Jejak-jejak sedemikian biasanya melebar dengan cepat dan menyejat semasa bercampur dengan udara yang lebih kering. Walau bagaimanapun, semasa atmosfera sudah lembap jejak-jejak ini mungkin sangat tegar.
jejak kakijejak kakiKesenianTiadaBahagian bawah badan kek yang berupa kayu yang digantungkan pada karat dan dipijak untuk menaikkan dan menurunkan karat semasa menenun.
jejak karatjejak karatKesenianTiadaBahagian bawah badan kek yang berupa kayu yang digantungkan pada karat dan dipijak untuk menaikkan dan menurunkan karat semasa menenun.
jejak kukujejak kukuKesenianTiadaMotif ukiran berunsur manusia berbentuk kening, lazimnya diukir pada hulu senjata tradisional.
exhaust trailjejak ekzosSainsHidrometeorologiJejak pemeluwapan yang terbentuk apabila wap air ekzos kapal terbang bercampur dengan udara dan menepukan udara (atau mengaditepukannya sedikit). Jejak ekzos kerap terjadi dan wujud lebih lama dibandingkan dengan jejak aerodinamik.
condensation trail, contrailJejak pemeluwapanMeteorologiMeteorologi PerhubunganJejak yang pada awalnya nipis, yang terdiri daripada titis air atau hablur ais yang dihasilkan oleh ekzos pesawat apabila kesan pelembapan wap air melebihi kesan pemanasan udara ekzos yang berlawanan. Jejak pemeluwapan biasanya melebar dengan cepat dan menyejat semasa bercampur dengna udara yang lebih kering. Walau bagaimanapun, dalam atmosfera lembap jejak ini mungkin sangat tegar.
exhaust trailjejak ekzosMeteorologiMeteorologi PerhubunganJejak pemeluwapan yang terbentuk apabila wap air ekzos pesawat bercampur dengan udara dn menepukan udara (atau mengaditepukannya sedikit). Jejak ekzos kerap terjadi dan wujud lebih lama dibandingkan dengan jejajk aerodinamik.
contrail-formation graphgraf pembentukan jejak mengecilSainsHidrometeorologiGraf yang mengandungi parameter tekanan, suhu dan kelembapan nisbi bagi nilai genting yang padanya terbentuk jejak mengecil pemeluwapan. Graf ini digunakan untuk membantu ramalan pembentukan jejak mengecil pemeluwapan.
contrailjejak mengecilSainsHidrometeorologiCerutan jejak pemeluwapan.
exhaust trailjejak ekzosGeologiTiadaJejak pemeluwapan yang terbentuk apabila wap air ekzos kapal terbang bercampur dengan udara dan menepukan udara.
12345678910...

Kembali ke atas