Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[je.mu] | جمو

Definisi : sudah tidak suka lagi (melihat, makan, dll), bosan, jelak, muak: saya dah ~ dgn masakan itu; ~ menanti; ~ hidup tidak suka hidup lagi (kerana kecewa dll); ~ jelak sangat jemu; tidak ~nya suka (akan sesuatu); menjemukan mendatangkan rasa jemu, mem­bosankan, menjelakkan, memuakkan: syarahannya panjang dan sungguh ~; kejemuan perihal jemu: mukanya me­nampakkan ~nya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[je.mu] | جمو

Definisi : sudah tidak suka lagi (melihat, makan dll); bosan; muak: Saya sudah ~ makan kuih itu. menjemukan menyebabkan berasa jemu; membosankan; memuakkan: Syarahan yg meleret-leret itu ~ para pendengar. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
jemu (adjektif)
Bersinonim dengan bosan, jelak, muak, cemus, jenuh, lugu, cermuih, pasai;,
Kata Terbitan : menjemukan, kejemuan,

Puisi
 

Teluk Jambu Padang Lengkuas,
     Anak katak di atas tunggul;
Kalau peluk tak jemu pandang tak puas,
     Lama-lama nanti sekali timbul.


Lihat selanjutnya...(6)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
adeseadesKomunikasiKorporatKaedah penulisan iklan yang menggunakan perkataan atau kenyataan umum, frasa yang sedia ada dan superlatif sehingga membentuk sifat klise. Penggunaan yang terlalu kerap boleh mengurangkan keberkesanan kempen pengiklanan dan perhubungan awam kerana boleh mewujudkan perasaan jemu dan rasa diperlekeh dalam kalangan khalayak. Dalam keadaan tertentu, penggunaan kaedah penulisan ini perlu bagi memudahkan sekelompok khalayak lain mengaitkan barangan dengan realiti budaya mereka. Contohnya, penggunaan perkataan “Jualan Murah”, “Don’t Leave Home Without It”, “Harga Runtuh” dan “Jualan Penghabisan Stok”. Walau bagaimanapun, agensi pengiklanan yang kreatif akan berusaha mengelakkan penggunaan kaedah penulisan jenis ini.

Kembali ke atas