Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ji.sim] | جيسيم

Definisi : Ar 1. isi segala benda yg tidak bernyawa; 2. (Fiz) kuantiti jirim dlm benda yg tidak bernyawa yg tidak tertakluk pd graviti. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ji.sim] | جيسيم

Definisi : kumpulan jirim yg tidak mempunyai bentuk tetap dan merupakan jumlah isi sesuatu benda. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
jisim
Bahasa Asal :Arab
Rujuk :jasad


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
air-mass classificationpengelasan iklim udaraSainsHidrometeorologiSistem untuk mengenali dan mencirikan jisim-jisim udara yang berlainan mengikut skema asas. Beberapa sistem telah dicadangkan, tetapi pengelasan Bergeron lebih diterima dengan meluas. Dalam sistem ini, jisim udara perlu dikenal pasti mengikut sifat-sifat terma wilayah puncanya: tropika (T); kutub (P); dan kadang-kadang Arktik dan Antartika (A). Untuk ciri taburan kelengasan; jisim-jisim udara dibezakan kepada kawasan punca kebenuaan (c) dan kelautan (m). Pengelasan seterusnya adalah mengikut sama ada udara sejuk (k) atau panas (w) nisbi terhadap permukaan di bawahnya. Ini menunjukkan keadaan kestabilan aras rendah udara jenis pengubahsuaian dan juga berkait dengan cuaca dalam jisim udara itu. Garis panduan pengelasan menghasilkan penanda jisim udara seperti cTk, cTw, mTk, mTw, cPk, cPw, mPk, mPw, cAk, cAw, mAk, mAw; (yang terakhir tidak pernah digunakan)
mass synchrometersinkrometer jisimKejuruteraanTiadaAlat yang boleh digunakan untuk menentukan jisim-jisim atom secara mutlak dan untuk analisis jisim.
brashrebaGeologiTiadaJisim-jisim serpihan ais yang terapung di permukaan laut.
palaeogeographic mappeta paleogeografiGeografiTiadaPeta yang menunjukkan jisim-jisim tanah dan lautan zaman lampau.
gravity glidinggeluncuran gravitiGeografiTiadaGerakan ke bawah jisim - jisim batuan pada cerun akibat tindakan daya graviti.
gravity glidinggeluncuran gravitiGeologiTiadaGerakan ke bawah jisim - jisim batuan pada cerun akibat tindakan daya graviti.
paleogeographic mappeta paleogeografiGeologiTiadaPeta yang menunjukkan jisim-jisim tanah dan lautan zaman lampau.
palaeogeographic mappeta paleogeografiGeologiTiadaPeta yang menunjukkan jisim-jisim tanah dan lautan zaman lampau.
convergence zonezon pertemuanGeografiTiada1. Pertembungan gerakan udara mendatar.,2. Pertembungan jisim-jisim air laut.,3. Darjah kesamaan yang meningkat bagi spesies yang berbeza.
air mass classificationpengelasan kumpulan udaraGeologiTiadaSistem untuk mengenal dan mencirikan jisim-jisim udara yang berlainan mengikut skema asas
12345678910...

Kembali ke atas