Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ji.tu] | جيتو

Definisi : kena pd tempatnya, tepat benar: dia menjawab pertanyaan itu dgn ~; menjitukan mengenakan dgn tepat (jawab­an, pukulan, dll), memberikan jawaban, dll secara tepat: ~ pendapat serta memperoleh jawaban yg tepat; kejituan perihal jitu, ketepatan, kewajaran: Husserl menerima dan memperakui ~ pendapat mereka; tidak cukup dgn hanya menggunakan istilah dan tatabahasa yg betul sahaja, tetapi seharusnya dapat me­mancarkan ~ bahasa; penjituan proses menjitukan sesuatu benda: pembaikan imej boleh dilakukan melalui komputer dgn menggunakan perisian ~ imej kodak. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ji.tu] | جيتو

Definisi : (paling) tepat: Orang itu dpt menjawab pertanyaan saya dgn ~. kejituan keadaan atau sifat jitu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
jitu (adjektif)
Bersinonim dengan tepat, betul, benar, sah, sahih, positif, tidak salah;,
Kata Terbitan : kejituan,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
Tenaga dalam bentuk sinaran nampak yang kena pada permukaan per unit luas dalam unit masa. (FIZ) illuminometer (iluminometer) Fotometer mudah alih yang digunakan di lapangan dan menghasilkan bacaan yang kurang jitu berbanding fotometer makmal. (FIZ) ilmenite (ilmenit) Satu daripada mineral besi oksida berwarna hitam (FeTiO 3 ) dengan ketum- ileostomy ilmenite Kamus Sains.indb 396 7/8/08 11:49:28 AM kayu sampan. (HUT) Kelvin bridge (titi Kelvin) Rangkaian elektrik yang diubah suai daripada titi Wheatstone yang terdiri daripada titi dawai gelangsar. Titi Kelvin digunakan untuk mendapatkan nilai rintangan rendah yang jitu. Susut voltan yang terhasil daripada arus yang sama pada rintangan yang diuji dan rintangan rendah dawai gelangsar mengimbangi antara satu dengan yang lain. Ukuran dari titi dawai gelangsar akan diambil

Kembali ke atas