Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[jong] | جوڠ

Definisi : kapal layar Cina; ~ pebujangan sl sj jong diraja; ~ pe­nang­gahan sl jong tempat memasak; ~ pecah yu kenyang prb dlm keadaan kacau (huru-hara) tentu ada orang yg mendapat ke­untungan; dr ~ turun ke sampan prb (orang yg) turun pangkatnya (kedudukannya); se­puluh ~ masuk, anjing bercawat ekor juga prb orang yg tidak mengendahkan perubahan dan kemajuan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[jong] | جوڠ

Definisi : ; bintang ~ gugusan bintang (juga disebut biduk). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[jong] | جوڠ

Definisi : kapal layar Cina. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
jong
Rujuk :kapal

Puisi
 

Kain berkocak jong sarat,
     Jong bermuat geluk kaca;
Bau wangi dalam surat,
     Dicium dulu baru dibaca.


Lihat selanjutnya...(7)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
junk windangin jongMeteorologiMeteorologi PerhubunganAngin mosun yang bertiup dari selatan atau tenggara, sesuai untuk pelayaran kapal layar. Angin ini wujud di Thailand, China, dan Jepun.
The PloughBintang Biduk; Bintang JongKejuruteraanTiadaTiada
choruskorusKesusasteraanTiadaSekumpulan pelakon yang bertindak sebagai pencerita dan pengulas atau watak yang menyanyi, menari, berdikir dan berdialog dalam drama dan teater. Korus berasal daripada teater Yunani, dan terdapat dalam drama Aeschylus dan Sophocles. Biasanya, ahli korus berjumlah antara 12 ? 13 orang. Korus juga digunakan di Rom seperti yang ditemui dalam drama Seneca. Dalam teater tradisional tempatan seperti makyung, korus dikenali sebagai jong dong dang dan dianggotai antara 8 ? 10 orang. Dari aspek muzik, korus merujuk kepada sekumpulan penyanyi. Sebilangan lagu dinyanyikan secara berselang-seli oleh korus dan penyanyi solo, terutamanya dalam makyung, hadrah dan rodat. Sesetengah lagu asli menggunakan korus sebagai penegasan atau not balas kepada penyanyi solo tersebut.
makyungmakyungKesusasteraanTiadaTeater tradisional yang menggunakan unsur-unsur ritual, tarian, muzik, lagu, lakonan, cerita dan dialog yang bersifat formal dan improvisasi. Makyung dipercayai berasal daripada istana Patani dan dibawa masuk ke Kelantan lebih kurang 200 tahun dahulu. Makyung merupakan sebuah teater yang menggabungkan struktur persembahan dengan gaya yang dilebih-lebihkan. Makyung tidak mempunyai prop atau set realistik tetapi hanya menggunakan beberapa peralatan seperti pemiat (ikatan rotan tujuh batang) dan selendang yang boleh mewakili pelbagai benda fizikal. Tempat dan lokasi digambarkan melalui dialog. Pertukaran tempat pula dilambangkan melalui pergerakan pelakon dalam sebuah bulatan dengan iringan lagu barat anjur. Antara cerita yang dipersembahkan oleh makyung ialah Raja Sakti, bongsu sakti, Dewa Muda, Raja Tangkai Hati dan Puteri Timun Muda. /watak utama dalam makyung ialah Pakyung, Makyung, Puteri Peran Tua, Peran Muda, Tok Wok, Jin Gergasi, Jong Dong Dang dan Orang Kampung. Muzik memainkan peranan penting dalam per

Kembali ke atas