Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[jul] | جول

Definisi : (Fiz) unit kerja atau tenaga, dgn simbol J (1J bersamaan dgn 1watt per saat, 0.2388 kalori atau 0.738 kaki per paun). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[jul] | جول

Definisi : /jul/ ist unit tenaga atau unit kerja yg dilakukan (1 joule bersamaan dgn 1 watt per saat, 0.2388 kalori atau 0.738 kaki per paun). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata joule


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
joulejouleKimiaTiadaUnit tenaga dan kerja dalam sistem meter-kilogram-saat. Satu joule, J, merupakan kerja yang dilakukan apabila daya 1 newton menyesarkan titik tempat daya itu bertindak sejauh 1 meter mengikut arah tindakan daya mengikut arah tindakan daya tersebut. 1 joule juga ditakrifkan sebagai kerja yang dilakukan dalam masa 1 saat oleh arus 1 ampere yang mengalir melalui kerintangan 1 ohm.
joulejoulePerhutananSains Kayu dan Hasil HutanSimbol J. Unit tenaga dan kerjadalam sistem meter kilogram saat. Satu joule ialah kerja yang dilakukan apabila daya satu newton menyesarkan titik tempat daya itu bertindak sejauh meter mengikut arah tindakan daya tersebut. Satu joule juga adalah bersamaan dengan 0.9486 Btu.
joulejouleKejuruteraanTiadaUnit SI untuk mengukur kerja, tenaga atau haba. 1 joule adalah 1 newton-meter.
joulejouleFizikMekanikUnit tenaga atau kerja dalam sistem SI (antarabangsa). I Joule bersamaan dengan kerja yang dilakukan oleh daya I newton untuk menganjakkan satu titik sejauh I meter.
Joule-Thomsom effectkesan Joule-ThomsonFizikHabaKesan perubahan suhu di dalam gas yang mengalami pengembangan Joule-Thomson. kesan Joule-Kelvin.
joulejouleFizikTiadaTiada
joulejouleKomunikasi MassaTiadaTiada
joulejouleMatematikTiadaTiada
joulejouleKimiaTiadaTiada
joulejouleKejuruteraanKejuruteraan MekanikNama khas bagi unit tenaga atau kerja yang diungkapkan sebagai newton meter dalam sistem unit SI.
12345678910

Kembali ke atas