Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[jua.dah] | جواده

Definisi : 1. sj kuih yg dibuat drpd beras pulut dll; 2. kuih atau penganan (secara umum); 3. bekal (berupa makanan). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[jua.dah] | جواده

Definisi : juak; juak-juak hamba raja yg mengiring raja atau yg membawa alat kebesaran raja. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[jua.dah] | جواده

Definisi : 1 sj makanan yg dibuat drpd beras pulut. 2 kuih atau penganan (secara umum). 3 makanan utk bekal; bekal. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
juadah
Rujuk :makan, makanan,

Puisi
 

Belum dimakan jangan dijamah,
     Di atas meja hidangan juadah;
Beralih kain di balik rumah,
     Beralih cakap di balik lidah.


Lihat selanjutnya...(2)
Peribahasa

Syak fasik,
     yakin salih;
batu jadi juadah.

Bermaksud :

Dengan yakin maksud tercapai. fasik = jahat; salih = alim.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
DODOLDODOL, sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung pulut, gula pasir, santan, gula melaka atau gula enau dan kadang-kadang dicampuri durian. Dodol juga dikenal sebagai kelamai. Dodol dibuat untuk juadah hari raya atau majlis perkahwinan. Bahan untuk membuat dodol mestilah bermutu tinggi dan bersih. BUDAYAMakanan
KENDURI

KENDURI, jamuan makan yang lazimnya didahului dengan bacaan doa, zikir dan seumpamanya yang diadakan sempena sesuatu peristiwa, seperti perkahwinan, kelahiran, ataupun mengingati sesuatu peristiwa seperti mengingati orang yang telah meninggal, upacara maulid dan seumpamanya.  Juadah yang dihidangkan itu bergantung pada jenis kenduri yang diadakan.  Kenduri bersempena majlis perkahwinan, biasanya dihidangkan nasi minyak; dan kenduri sempena mengkhatankan anak biasanya pulut kuning dihidangkan menyertai hidangan nasi.

BUDAYAKonsep
KUIH-MUIH

KUIH-MUIH, penganan atau juadah yang dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu kuih basah dan kuih kering.

BUDAYAKonsep

Kembali ke atas