Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1 sama halnya dgn yg lain atau dgn yg disebut sebelumnya; pula; pun: Ada ~ orang yg suka makan durian dgn pulut. 2 selalu demikian halnya; berterusan; lagi: Emaknya sudah melarang dia supaya tidak mandi di sungai itu tetapi ia masih berdegil ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : juga

Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata juga

Peribahasa

Nan lurah (= rendah) juga diturut air.

Bermaksud :

Orang yang kaya juga yang bertambah-tambah kekayaannya. (Bandingkan dengan: Lurah juga diturut air, bukit juga dilejang panas).

 

Lihat selanjutnya...(308)

318

If you lie down with dogs, you'll get up with fleas

Jika membabitkan diri dengan orang jahat atau aktiviti gelap, lama-kelamaan kita juga akan terbabit sama.

Bersahabat dengan juara, selilit benang bulang tahu juga

I advise you to stay away from those people and their illegal affairs because if you lie down with dogs, you'll get up with fleas. Sooner or later, I bet that you will acquire their undesireable qualities.

Aku menasihati kau agar jauhkan diri daripada orang itu dan kegiatan haram mereka kerana jika bersahabat dengan juara, selilit benang bulang tahu juga. Aku pasti lama-kelamaan, sifat mereka yang tidak diingini akan menjangkiti kau pula.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(62)

Glosari Dielek Melaka

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
paku tandok ruse[pA.ku tAn.do/ Äu.s«] sejenis tumbuhan paku-pakis yang hidup menumpang di atas pokok lain. Daunnya lebar dan tumbuh ke atas, ia juga mempunyai daun yang panjang berbentuk seperti tanduk rusa dan berjuntaian ke bawah; sakatlain. Daunnya lebar dan tumbuh ke atas, ia juga mempunyai daun yangpanjang berbentuk seperti tanduk rusa dan berjuntaian ke bawah; sakatjurai
sireh Melayu[si.Äeh m«.lA.ju] sejenis daun sirih yang keras, bersaiz besar dan berwarna hijau dan berurat kasar. Selain dimakan digunakan juga untuk membuat gubahan sirih junjung.   
geleme[g«.le.mE][g«.le.mE]sisa daging yang mengandungi lemak, urat, dan lain-lain.Geleme tu sedap juge buat dalca.[g«.le.mE tu s«.dAp dZu.g« bu.wAt dAl.tSA]Geleme tu sedap juga dibuat dalca.
keladi cudang[k«.lA.di tSu.dAN] sejenis pokok keladi yang bahagian tepi pelepahnya berwarna merah dan isinya berwarna putih. Keladi ini boleh direbus, dibuat sayur atau digoreng. Pelepahnya juga boleh dibuat sayur.   
gondeng[gon.deN]kata kerjaikhtiar.Kalau tak bejaye juge, kite gondeng care laen pulak.[kA.lAw tA/ b«.dZA.j« dZu.g« ki.t« gon.deN tSA.Ä« lAen pu.lA/]Kalau tidak berjaya juga, kita ikhtiar cara lain pula.
culai [tSu.lAj] kata nama[tSu.lAj]kata namasaudara-mara.Bukan orang laen, kene culai kite juge.[bu.kAn o.ÄAN lAen k«.n« tSu.lAj ki.t« dZu.g«]Bukan orang lain, keluarga kita juga.
tepangkoh[t«.pAN.koh]kata kerjaterhentak dengan kuat pada sesuatu seperti meja, tembok, tiang yang tidak mendatar.Budak lombe haram tu tepangkoh pade tiang lampu, mati kat situ juge.[bu.dA/ lom.b« hA.ÄAm tu t«.pAN.koh pA.d« ti.jAN lAm.pu mA.ti kAt si.tu dZu.g«]Budak yang berlumba haram itu terhentak pada tiang lampu, mati di situ juga.
alakulihal[A.lA.ku.li.hAl]kata sifatberkenaan kehidupan yang lebih baik daripada keadaan sebelumnya.Anak aku ramai, due-due tak keje, kalau laki aku keje alakulihal juge.[A.nA/ A.ku ÄA.mAj du.w«.du.w« tA/ k«.dZ« kA.lAw lA.ki A.ku k«.dZ« A.lA.ku.li.hAl dZu.g«]Anak aku ramai, kedua-dua kami tidak bekerja, kalau suami aku kerja alakulihal juga.
bunga kelawau[bu.NA k«.lA.wAw] lubang-lubang udara yang berukiran tertentu yang dibuat pada tebar layar, bahagian atas pintu atau tingkap, dan sebagainya. Lubang ini berfungsi untuk tujuan pencahayaan kerana cahaya matahari boleh menembusinya dan juga bagi tujuan pengudaraan.Wah, cantek betol bunga kelawau kat timba layau kau ni![wAh tSAn.te/ b«.tol bu.NA k«.lA.wAw kAt tim.bA lA.jAw kAw ni]Wah, cantik betul ukiran bunga kelawar pada tebar layar engkau ini!

Kembali ke atas