Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ka.bi.nét] | کابينيت

Definisi : (kabinét) 1. badan eksekutif dan pembuat dasar sesebuah negara yg terdiri drpd para menteri kerajaan yg memerintah, jemaah menteri: satu sidang ~ dipercayai telah membincangkan mogok kereta api itu; 2. Id jabatan (terutama bagi presiden, perdana menteri dll): ~ Perdana Menteri; ~ kerja = ~ keahlian Id kabinet yg menteri-menterinya terdiri drpd pakar-pakar dlm sesuatu urusan kenegaraan; ~ koalisi Id kabinet yg menteri-menterinya merupakan ahli atau pemimpin dr beberapa parti (politik); ~ nasional Id kabinet yg terdiri drpd menteri-menteri yg mewakili sebahagian besar drpd parti-parti (politik); ~ parlementer Id kabinet yg menteri-menterinya dikemukakan oleh parlimen. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ka.bi.nét] | کابينيت

Definisi : (kabinét) 1. almari kecil yg bertingkat atau berlaci tempat menyimpan dokumen, surat dan barang-barang berharga, dsb: Saidin berdiri mengambil fail-fail dr dlm ~; 2. sj perabot (spt almari dsb) tempat menyimpan pinggan mangkuk dll. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ka.bi.nét] | کابينيت

Definisi : /kabinét/ 1 kumpulan menteri yg diketuai oleh Perdana Menteri yg memegang tampuk pemerintahan sesebuah negara: ~ bayangan kabinet yg dibentuk oleh pihak pembangkang dlm persediaannya utk mengambil alih kekuasaan jika menang dlm pilihan raya umum. 2 almari tempat menyimpan atau tempat mempamerkan barang-barang perhiasan dll. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kabinet (kata nama,)
Bahasa Asal :Inggeris
1. Bersinonim dengan portfolio: jabatan, jemaah menteri,

2. Bersinonim dengan perabot: almari, peti.,Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
hutchsangkar arnab; sarang arnab;kabinet berparaKesenianTiadaKabinet berpara: Kabinet yang mempunyai para di bahagian atasnya.
Cabinet SecretarySetiausaha KabinetPentadbiranPentadbiran Awam

Individu yang bertanggungjawab mengendalikan hal ehwal berkaitan dengan mesyuarat kabinet. Beliau merupakan pegawai pentadbiran utama di Jabatan Perdana Menteri. Setiausaha Kabinet adalah juga Ketua Setiausaha Negara. Tugas-tugas setiausaha ini ialah menyediakan agenda dan minit mesyuarat kabinet, menyampaikan keputusan kabinet kepada badan pelaksana kerajaan seperti jabatan-jabatan kerajaan, agensi-agensi dan perbadanan awam. Setiausaha Kabinet juga merupakan penasihat utama kepada kabinet dalam hal-ehwal yang berkaitan dengan perkhidmatan awam.

shadow cabinetkabinet bayanganSains PolitikPolitik PerbandinganKabinet yang dibentuk oleh sekelompok pemimpin parti pembangkang yang bertanding dalam pilihan raya bagi menggantikan kabinet sebenar kerajaan apabila mereka menang dalam pilihan raya yang menjelang. Kabinet bayangan merupakan satu usaha persediaan awal yang menjadi harapan kepada parti pembangkang untuk menangani keadaan sekiranya mereka menang dalam pilihan raya tersebut. Kabinet ini sedia membahagikan portfolio atau tugas masing-masing supaya tidak berlaku salah faham atau perebutan sekiranya mereka berjaya dalam pilihan raya itu. Kabinet ini biasanya dipimpin oleh ketua parti pembangkang. Contohnya, ketua parti pembangkang Great Britain sudah bersedia dengan senarai kabinet bayangan bagi menghadapi pilihan raya umum negara tersebut.
cabinetkabinetSains PolitikPolitik PerbandinganBadan eksekutif yang dianggotai oleh jemaah menteri yang dipilih dari kalangan ahli dewan perundangan. Anggota jemaah kabinet akan dipertanggungjawabkan untuk mengetuai portfolio atau kementerian tertentu. Kebiasaannya, ahli kabinet ini akan bermesyuarat satu atau dua minggu sekali dan dipengerusikan oleh perdana menteri dalam sistem demokrasi berparlimen atau oleh presiden dalam sistem demokrasi berpresiden. Pelantikan ahli jemaah kabinet dalam amalan demokrasi merupakan hak mutlak ketua kerajaan. Istilah ini berasal daripada perkataan Perancis yang membawa maksud bilik rahsia yang digunakan oleh Raja Perancis pada era sebelum revolusi untuk bermesyuarat dengan pegawai istana tertentu. Pegawai yang dipercayai oleh raja sahaja dipanggil untuk bermesyuarat kerana ia melibatkan rahsia negara.
cabinet drierpengering kabinetMakanan dan PemakananTeknologi MakananAlat yang terdiri daripada kabinet bersalut penebat yang mempunyai kipas yang mengedar udara melalui pemanas dan sesekat. Sesekat ini boleh dilaras supaya udara dapat dihalakan secara mendatar atau menegak di antara dulang-dulang makanan. Pengering kabinet biasanya digunakan untuk pengeringan sayur-sayuran dan buah-buahan.
hanging cabinetkabinet gantungKesenianTiadaKabinet yang direka khusus untuk digantung pada siling.
wall cabinetkabinet dindingKesenianTiadaKabinet yang direka khusus untuk diletakkan pada dinding.
hall standkabinet ruang tamuKesenianTiadaKabinet tinggi yang mempunyai cermin muka, penyangkut dan ruang menyimpan barang, biasanya diletakkan di laluan masuk ruang tamu.
China cabinetkabinet ChinaKesenianHiasan DalamanKabinet yang mempunyai pintu dan tingkat bagi menyimpan pinggan dan mangkuk.
wall hung cabinetkabinet dinding-gantungKesenianTiadaKabinet yang direka khusus untuk digantungkan di dinding.
12345678910...

Kembali ke atas