Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ka.jian] | کاجين

Definisi : 1. kegiatan (usaha, proses) mengkaji; ~ kes kajian tentang sesuatu isu (institusi, orang dsb) berdasarkan data, maklumat dsb terperinci yg dikumpulkan dlm jangka masa tertentu; 2. = pengajian; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ka.jian] | کاجين

Definisi : hasil drpd mengkaji sesuatu. ~ kes kajian ttg sesuatu isu, institusi, orang dsb berdasarkan data atau maklumat terperinci yg dikumpulkan dlm masa tertentu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kaji
Kata Terbitan : mengkaji, kajian, pengajian, pengkajian, pengkaji,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
research proposalcadangan penyelidikanPendidikanTiadaPenerangan tentang rancangan sesuatu penyelidikan secara terperinci yang meliputi antara lain tujuan kajian, soalan kajian, tinjauan kajian, metodologi kajian dan analisis data.
aerographyaerografiGeografiTiadaIstilah yang dikemukan oleh E. H. Rapoport pada 1973 untuk menghalkan kajian-kajian tentang julat-julat geografi takson contohnya subspesies, spesies, genus, famili, dsb.nya.
altitudealtitudBiologiEkologiKetinggian dari aras permukaan air laut. Penentuan ketinggian ini perlu dalam kajian-kajian ekologi, dan penting dari segi mikroiklim, yang ada kaitan dengan vetasi, flora dan funaaaaaaa setempat,
pilot studieskajian rintisPerubatanTiadaKajian pertama yang dilakukan dalam skala yang kecil untuk menilai kebolehlaksanaan dan kemungkinan kajian seterusnya dijalankan. Kajian ini menggunakan saiz sampel yang kecil tetapi menyerupai ciri-ciri sampel yang akan digunakan dalam kajian besar berikutnya. Hasil daripada kajian rintis akan digunakan oleh pengkaji untuk membuat kajian yang lebih berkesan dan bermanfaat.
pot experimentkajian pasuPertanianTiada

Kajian yang dijalankan dengan menggunakan pasu atau bekas kecil seperti polibeg, kotak atau tangki sebagai unit eksperimen. Kajian pasu merangkumi penilaian terhadap varieti, penggunaan baja dan keperluan pengairan. Kajian ini digunakan untuk mengurangkan kos dan memudahkan penyelenggaraan berbanding kajian di lapangan. Kajian pasu membolehkan keadaan persekitaran dikawal sekiranya dilaksanakan di dalam rumah lindungan. Kajian ini sesuai untuk tanaman kecil seperti cili, terung dan bunga-bungaan.

regional studykajian kawasan; kajian wilayahGeografiTiadaSuatu bidang yang menekankan pada teori dan analisis kuantitatif ruang dan sistem ruang, kawasan dan sistem kawasan.
field studykajian luar/ kajian lapanganGeografiTiadaTiada
viability studykajian kedayahidupan; kajian kebolehjayaanPenilaian Harta TanahTiadaTiada
field studykajian luar/ kajian lapanganPendidikanTiadaTiada
viability studykajian kedayahidupan; kajian kebolehjayaanPerikananTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas