Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ka.mil] | کاميل

Definisi : Ar ark sempurna, lengkap: insan ~; kekamilan perihal (sifat atau keadaan) kamil, kesempurnaan: kamu terlalu taasub kpd kemajuan sehingga terlupa pd ~ insan yg bersaudara denganmu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ka.mil] | کاميل

Definisi : sempurna, lengkap: insan ~. kekamilan sifat kamil; kesempurnaan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kamil
Bahasa Asal :Arab
Rujuk :sempurna


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
KAMIL FI AL-LUGHAH WA AL-ADAB, AL-

Kamil fi al-Lughah wa al-Adab, al- ialah salah

satu daripada kumpulan kitab rujukan utama dalam

bidang kesusasteraan Arab. Ia dikarang oleh Abu al-

‘Abbas Muhammad ibn Yazid al-Mubarrid al-

Thumali, berketurunan daripada kabilah Thamalah

al-Azdiyah.

UMUM 
SALLEH KAMIL

SALLEH KAMIL, (1924 – 1998), pelakon filem Singapura.  Dia lahir pada 24 April 1924 di Coleman Street, Singapura.  Nama sebenarnya ialah Salleh bin Abdullah.  Dia mendapat pendidikan awal di Sekolah Teng Road, Singapura.  Selepas berhenti sekolah, dia bekerja sebagai buruh kasar dan kemudian menjadi budak pejabat di sebuah syarikat swasta.  Salleh Kamil kemudiannya bekerja sebagai pemandu kereta dengan seorang saudagar Inggeris.  Selepas itu dia menjadi pemandu teksi sepenuh masa.

BUDAYATokoh
NIK AHMAD KAMIL NIK MAHMUDNIK AHMAD KAMIL NIK MAHMUD, Tan Sri (1909 – 1977), pentadbir dan ahli politik.  Dia lahir pada bulan Julai 1909, di Kota Bahru, Kelantan. Dia mendapat pendidikan awal di Sekolah Majlis Ugama, Kota Bahru. Kemudian dia melanjutkan pelajaran di Maktab Melayu Kuala Kangsar. Pada Tahun 1930, dia tamat Barrister-at-Law di Lincoln Inn, London.

 

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
MUSTAFA KAMAL YASSIN

Mustapha Kamil Yassin (1925- ), penulis skrip drama.  Beliau lebih dikenali dengan nama penanya, Kala Dewata.

SASTERATokoh
SA‘D IBN ‘UBADAH

Sa‘d ibn ‘Ubadah ( ? –14 H. / ?–635 M.) ialah salah

seorang sahabat dari golongan Ansar Bani Sa’idah,

berasal daripada al-Khazraj, sebuah bandar di antara

Yathrib–Taibah. Dia salah seorang pemimpin pada

zaman Jahiliyah dan juga Islam. Dia digelar sebagai

al-Kamil kerana pengetahuannya dalam bidang

penulisan, memanah dan berenang. Dia memeluk

Islam di tangan seorang sahabat Mus‘ab ibn ‘Umayr

r.a., di rumah As‘ad ibn Zurarah dan telah menyertai

perjanjian ‘Aqabah Kedua. Sa‘ad ibn ‘Ubadah telah

memberi pengakuan taat setia kepada Rasulullah

s.a.w. tanpa pengetahuan orang kafir, dan dia dipilih

salah seorang daripada 12 orang ketua.

UMUM 
KALA DEWATA

KALA DEWATA (1925-    ), penulis skrip drama. Dia lahir pada 1 Julai 1925 di Kajang. Nama sebenarnya ialah Mustapha Kamil bin Yassin. Dia juga pernah menggunakan nama samaran MKY dan M.K. Yassin.

SASTERATokoh
PERSATUAN MELAYU PULAU PINANG

PERSATUAN MELAYU PULAU PINANG, persatuan untuk menjaga kepentingan orang Melayu.  Persatuan yang juga dikenal sebagai PEMENANG ini ditubuhkan pada 9 Mei 1927 dengan nama asalnya Penang Malay Association.  Persatuan ini ditubuhkan untuk menjaga kepentingan bangsa Melayu dan agama Islam di bawah kerajaan British.  Pada peringkat awal, persatuan ini menjalankan operasinya di pejabat Dr. Kamil Mohamad Ariff, di Lebuh Leith dan S.M. Eusoff, di Jalan Burma.  Alamat persatuan ini sekarang ialah Bangunan Persatuan Melayu Pulau Pinang, No. 117,. Jalan Macalister, 10400 Pulau Pinang.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIPersatuan
PERGERAKAN PUTERI ISLAM MALAYSIA

PERGERAKAN PUTERI Islam Malaysia, pertubuhan berpakaian seragam.  Pertubuhan ini ditubuhkan pada tahun 1970-an oleh Lembaga Kebajikan Perempuan Islam Malaysia (LKPIM).  LKPIM dipengerusikan oleh Tunku Puan Besar Kurshiah.  PPIM merupakan salah satu pergerakan berpakaian seragam yang bergerak di peringkat kebangsaan, negeri dan daerah/wilayah untuk para pelajar perempuan di sekolah-sekolah rendah, menengah, maktab/Institusi dan universiti.  Ia bergerak sebagai sebuah pergerakan dalam unit kokurikulum dan aktivitinya adalah berdasarkan ajaran Islam.  Ini adalah selaras dengan falsafah PPIM yang bertujuan melahirkan puteri sebagai insan kamil.  Oleh sebab objektif pertubuhan ini dan objektif LKPIM berbeza, maka dengan nasihat pendaftar pertubuhan, Pergerakan Puteri Islam Malaysia (PPIM) telah didaftarkan sebagai sebuah pertubuhan berpakaian seragam pada 3 Disember 1988 dengan perlembagaannya sendiri.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIPersatuan

Kembali ke atas