Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ka.na/.ka.na/] | کانق٢

Definisi : budak lelaki atau pe­rempuan yg masih kecil (biasanya yg belum berumur lebih drpd 7 atau 8 tahun): ~ yg tidak berdosa; pantun ~; bahasa ~ bahasa anak kecil; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ka.na/.ka.na/] | کانق٢

Definisi : anak yg masih kecil (biasanya belum berumur tujuh tahun): (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kanak
Kata Terbitan : kanak-kanak, kekanak-kanakan,

Peribahasa

Menggelinjang-gelinjang seperti kambing berulit.

Bermaksud :

Sebagai kanak-kanak tingkah lakunya. gelinjang = mendompak-dompak; berulit = tidur bersama-sama.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
tasarrufat sabiypengurusan oleh kanak-kanakPerniagaan IslamTiadaPengurusan harta oleh kanak-kanak dalam bentuk perbuatan atau perkataan. Pengurusan harta oleh kanak-kanak yang belum mumaiyiz dalam akad tabarru‘ yang melibatkan pemberian oleh kanak-kanak tersebut adalah tidak sah. Jumhur mengharuskan akad berbentuk penerimaan, kecuali mazhab Hanafi. Pengurusan harta oleh kanak-kanak mumaiyiz berlaku dalam tiga keadaan. Pertama, wujud faedah sepenuhnya kepada kanak-kanak, akad menjadi sah tanpa perlu mendapat keizinan daripada walinya. Kedua, wujud mudarat sepenuhnya kepada kanak-kanak, akad menjadi tidak sah melainkan mendapat keizinan daripada walinya. Ketiga, wujud faedah dan mudarat kepada kanak-kanak, akad boleh dilakukan dengan syarat mendapat keizinan daripada walinya.
respiratory syncytial virusvirus sinsitium pernafasanPerubatanTiadaParamiksovirus yang menyerupai virus influenza. Virus ini mengakibatkan epidermis penyakit pernafasan akut yang berlaku lebih teruk pada kanak-kanak; kanak-kanak itu seterusnya mengalami bronkopneumonia dan bronkiolitis. Virus ini diberi nama demikian kerana ia mengakibatkan pembentukan sinsitium, iaitu sel gergasi berbilang nukleus pada kultur sel.
nursery rhymepuisi kanak-kanakKesusasteraanTiadaPuisi berangkap yang muncul dalam bentuk ringkas, pendek, dan menggunakan bahasa yang mudah. Puisi kanak-kanak mementingkan rima dan baris-baris bersukat supaya mudah diingati dan digemari kanak-kanak. Temanya berkisar tentang pengalaman kanak-kanak, lucu dan berseloroh tetapi mengandungi unsur pengajaran dan moral yang baik. Contoh puisi kanak-kanak yang popular dari Barat adalah seperti yang berikut: �Humpty Dumpty� Humpty Dumpty sat on the wall, Humpty Dumpty had a great fall. All the king�s horses and all the king�s men, Could not put Humpty Dumpty together again. Dalam tradisi Melayu, puisi kanak-kanak sering muncul dalam bentuk pantun dua kerat yang mudah. Contohnya: Satu, dua, tiga, empat, Siapa cepat dia dapat. Puisi kanak-kanak dalam bentuk pantun empat kerat yang mudah. Contohnya: Pak kenek-kenek, Masuk lubang batu; Pesan datuk nenek, Simpan kain baju. Dalam kesusasteraan Arab, lagu buaian Nam Nanah Huwa dan lagu puisi berkumpulan kanak-kanak al-Tha�lab Fat fat. Dalam sastera Pa
nursery talecerita kanak-kanakKesusasteraanTiadaCerita yang pendek, bersifat didaktik serta menghiburkan untuk kanak-kanak. Cerita ini biasanya menggunakan watak kanak-anak dan binatang yang diberikan sifat manusia. Cerita ini mengandungi unsur magis dan fantasi untuk menarik minat kanak-kanak. Cerita kanak-kanak mempunyai plot yang mudah dengan tema yang menyelitkan unsur moral yang jelas. Kebanyakan cerita kanak-kanak ialah cerita tradisional yang disampaikan secara lisan, tetapi ada juga cerita yang ditulis dan dibacakan. Contoh cerita kanak-kanak yang popular di Barat ialah Ginger Bread Man, Goldilocks and the Three Bears dan Jack and the Beanstalk. Dalam masyarakat Melayu, cerita yang popular ialah cerita Awang kenit dan Sang Kancil.
children’s theatreteater kanak-kanakKesenianDrama dan Teater1. Persembahan teater yang khusus untuk khalayak kanak-kanak. 2. Kegiatan teater yang hanya menggunakan pelakon kanak-kanak dan lazimnya untuk khalayak kanak-kanak.
children librarianpustakawan kanak-kanakPerpustakaanTiadaPustakawan di perpustakaan di bahagian kanak-kanak yang ditugaskan untuk memberi perkhidmatan kepada kanak-kanak.
egocentrismegosentrismePsikologiPsikologi UmumTahap perkembangan kognitif kanak-kanak yang menumpukan pemikiran kepada diri sendiri sahaja. Menurut Piaget, egosentrisme wujud pada peringkat praoperasional dalam perkembangan kognitif kanak-kanak. Pada tahap pemikiran ini, kanak-kanak biasanya mempunyai kemampuan yang terhad untuk menilai, berkongsi atau menghargai pandangan orang lain. Contohnya, jika individu berkata kepada kanak-kanak yang egosentrisme bahawa kakaknya mempunyai seorang adik, kanak-kanak tersebut akan menolak kenyataan itu kerana gagal memahami situasi bahawa dia merupakan adik kepada kakaknya.
pantun kanak-kanakpantun kanak-kanakKesusasteraanTiadaTiada
children's book circlegolongan sastera kanak-kanakPerpustakaanTiadaSatu kumpulan tidak formal yang terdiri daripada guru, pustakawan, penulis, pelukis dan lain-lain yang merupakan editor buku kanak-kanak yang berjaya menghasilkan karya cemerlang untuk kanak-kanak .
parent child separationpemisahan anak daripada ibu bapaPergigianTiadaKaedah mengatasi masalah kanak-kanak yang tidak bekerjasama semasa prosedur rawatan dijalankan. Biasanya ibu bapa berada di samping kanak-kanak semasa rawatan pergigian dijalankan. Kanak-kanak akan membuat ragam dengan kehadiran ibu bapa mereka dan mengganggu kelancaran prosedur rawatan. Dengan kaedah ini ibu bapa diminta menunggu di luar bilik rawatan.
12345678910...

Kembali ke atas