Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[kan.ji] | کنجي

Definisi : 1. = air ~ air drpd nasi yg mendidih; 2. bubur nasi; 3. campuran air dan bahan pelekat (spt tepung sagu atau tepung ubi) utk menge­raskan pakaian, tajin; 4. (Bio) sj bahan yg terbina drpd unit-unit glukosa, dan banyak ter­simpan dlm tisu tumbuhan; ~ haiwan gli­kogen; ~ kayu sj kanji yg terdapat dlm kayu dan berfungsi sebagai bahan makanan simpanan utk pertumbuhan pokok; berkanji 1. ada kanjinya, mempunyai kanji: tepung gandum ialah makanan yg ~; 2. keras dgn kanji (bkn pakaian): berseluar bersih yg ~; menganji mengeraskan pakaian dll dgn kanji. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[kan.ji] | کنجي

Definisi : ; (baju) ~ perak baju dalam (lelaki), singlet. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[kan.ji] | کنجي

Definisi : sistem tulisan Jepun yg berdasarkan aksara Cina yg dipinjam atau yg diubah suai. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[kan.ji] | کنجي

Definisi : 1 zat makanan yg berwarna keputih-putihan dan banyak terdapat di dlm beras, ubi dll; tajin. 2 bancuhan tepung sagu atau tepung ubi dgn air panas dan digunakan utk mengeraskan pakaian. 3 = air ~ air nasi yg sedang mendidih. 4 bubur nasi atau bubur sagu dsb. berkanji 1 terdapat kanji di dlmnya: Beras, tepung gandum dan ubi kayu ialah jenis makanan yg ~. 2 keras (bkn pakaian) kerana dibubuhi kanji. menganji mengeraskan pakaian dgn membubuh kanji; menajin. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kanji

Peribahasa

Air dalam karang menonggok,
     setanggi campur kemenyan,
gula tertumpah pada kanji.

Bermaksud :

Usaha yang berhasil baik. menonggok = melonggok, menimbun.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
modified starchkanji ubahsuaiMakanan dan PemakananTeknologi MakananKanji yang ditukar secara fizikal atau kimia untuk menghasilkan sifat khusus yang berguna dalam pemprosesan makanan seperti mengubah kekuatan gel, kelikatan warna, kejernihan dan kestabilan pes. Contoh, kanji ubahsuai ialah kanji teroksida dan kanji ikatan silang.
amylumamilumKimiaTiadaKanji, khususnya kanji sayur-sayuran.
modified starchkanji ubah suaiMakanan dan PemakananMakananKanji yang melalui proses perubahan fizikal, enzimatik atau rawatan kimia untuk mengubah sifat asalnya. Kanji ubah suai digunakan dalam hampir semua kegunaan yang sama seperti kanji asli, iaitu sebagai agen pemekat, penstabil atau pengemulsi dalam produk makanan. Fungsi kanji ubah suai adalah untuk meningkatkan kestabilan terhadap haba, asid, ricihan, masa, penyejukan atau pembekuan. Kanji ubah suai juga boleh mengubah tekstur, mengurangkan atau meningkatkan kelikatan, memanjangkan atau memendekkan masa penggelatinan serta meningkatkan kestabilan kelikatanjalan.
amylumamilumBiologiHistologi dan SitologiKanji, terutama kanji daripada tumbuh-tumbuhan.
starchkanjiHerbaFitokimiaPolimer karbohidrat atau polisakarida yang terdiri daripada campuran amilosa dan amilopektin. Kanji mengandungi unit berulang yang diikat dengan atom oksigen melalui ikatan 1,4’-α-glikosida. Kebanyakan kanji terdiri daripada 20% amilosa dan selebihnya amilopektin. Larutan kanji yang dipanaskan membentuk gel yang kental. Kanji terhadam dalam mulut dan perut oleh enzim glikosidase dan menghasilkan glukosa sebagai bahan sumber tenaga bagi hidupan. Sumber kanji ialah tumbuhan terutamanya jagung, kentang, ubi kayu dan beras. Kanji juga digunakan sebagai perekat dan pemekat bahan makanan serta digunakan sebagai bahan kemasan akhir bagi tekstil.
cross-linked starch/cross-bonded starchkanji ikatan silangMakanan dan PemakananTeknologi MakananKanji yang diubahsuai secara kimia dengan menggunakan reagen seperti fosforus oksiklorida dan asid adipik yang bertindak balas dengan molekul kanji untuk menghasilkan ikatan silang di antara dua rantai molekul kanji. Ikatan silang ini mengubah sifat kanji seperti mengurangkan kelikatan, meningkatkan kestabilan dalam keadaan berasid dan sejuk beku, menambah kerintangan terhadap ricihan serta haba. Kanji ikatan silang amat berguna bagi makanan yang dihabakan untuk tempoh masa yang panjang atau yang terdedah pada ricihan yang tinggi seperti sos spageti dan isian pai tertentu.
oxidized starchkanji teroksidaMakanan dan PemakananTeknologi MakananKanji yang dioksidakan oleh peroksida, klorin, permanganat dan sebagainya. Kanji teroksida digunakan untuk mengubah kelikatan, kejernihan dan kestabilan pes seperti dalam pembuatan sos.
derivatized starchkanji terbitanMakanan dan PemakananTeknologi MakananHasil terbitan kimia kanji seperti eter dan ester yang kurang berpotensi untuk membentuk gel dalam air panas dan juga bersifat lebih stabil terhadap asid dan alkali. Kanji terbitan berguna bagi makanan berasid dan makanan yang mengalami pengolahan haba seperti dalam proses pengetinan.
non starch polysaccharidepolisakarida bukan kanjiMakanan dan PemakananMakananKarbohidrat kompleks selain kanji yang terdiri daripada rantaian panjang unit glukosa berulang, terikat dengan ikatan beta-asetal. Ikatan ini tidak boleh dipisahkan oleh enzim dalam saluran pencernaan manusia. Polisakarida bukan kanji merupakan sebahagian besar serat diet termasuk selulosa, pektin, glukan, gam, musilaj, inulin dan kitin (tidak termasuk lignin).
gelatinizationpengelatinanMakanan dan PemakananMakananProses pemecahan ikatan antara molekul kanji dengan kehadiran air dan haba menyebabkan molekul kanji menyerap air dan membengkak. Pengelatinan menyebabkan kanji menjadi lebih larut.
12345678910...

Kembali ke atas