Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ka.pur] | کاڤور

Definisi : 1. = pokok ~ barus sj tumbuhan (pokok), Dryobalanops aromatica; 2. sj tumbuhan (pokok) keladan, penak pasir, Dryobalanops oblongifolia; ~ angin sj tum­buhan (lumut), rumput angin, tahi angin, (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ka.pur] | کاڤور

Definisi : 1 benda putih yg dibuat drpd kulit kerang dll yg dibakar (utk dimakan dgn sirih, utk mengecat rumah dll). 2 = ~ tulis (belanda) bahan yg dibuat drpd kapur 1 dan digunakan utk menulis di papan hitam. ~ barus benda yg keras baunya yg banyak digunakan dlm perubatan dll (diperoleh dr sj pokok atau dibuat secara kimia). ~ mati serbuk berhablur berwarna putih agak larut dlm air dan diperoleh drpd tindakan air ke atas kalsium oksida (digunakan dlm simen dan utk membuat garam kalsium). ~ sirih kapur yg dimakan dgn sirih. ~ tohor (mentah) pepejal putih yg agak larut dlm air yg diperoleh drpd pemanasan kalsium karbonat dlm tanur kapur (digunakan dlm pengilangan kertas dll). berkapur ada kapur di dlmnya: tanah ~ tanah yg ada kapur di dlmnya. mengapur 1 menyapu dgn kapur; memberi berkapur: ~ sirih. 2 memutihkan dgn kapur; menyapu dinding dll dgn kapur supaya menjadi putih: Masjid-masjid dan surau dicat dan dikapur. pekapuran 1 bekas atau tempat kapur. 2 tempat membakar kapur. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ka.pur] | کاڤور

Definisi : 1 = pokok ~ barus nama sj pokok yg menghasilkan kapur barus, Dryobalanops aromatica. 2 nama sj pokok yg kayunya digunakan utk membuat kerusi meja dll, Dryobalanops oblongifolia. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kapur

Puisi
 

Kerbau saya kerbau jantan,
     Jangan ditambat di pohon keduduk;
Kapur saya kapur berjintan,
     Jangan diculik dengan telunjuk.


Lihat selanjutnya...(18)

Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
KAPUR

Kapur ialah batu kapur putih yang lembut dan

berira halus. Ia terbentuk sebagai lumpur di

dasar laut purba.

UMUM 
KAPUR BARUS UMUM 
KALSIUM

Kalsium, unsur kimia, ialah logam yang lembut,

putih keperakan yang paling banyak didapati dalam

batu-batan seperti kapur, batu kapur, dan marmar.

Simbol kimianya ialah Ca.

UMUM 
ZAMAN USIA KAPUR

Zaman Usia Kapur ialah tempoh dalam skala masa geologi sejarah bumi. Ahli sains percaya

bahawa Zaman Usia Kapur bermula 138 juta tahun dahulu.

UMUM 
CAT KAPUR UMUM 
GUA BATU KAPUR

Gua batu kapur. Gua yang terjadi di kawasan batu kapur.

GEOGRAFI DAN GEOLOGIBentuk Muka Bumi
KOTA KAPUR

KOTA KAPUR, tempat inskripsi batu bersurat pada abad ke-7 M. Kota Kapur ialah sebuah kampung kecil di kecamatan Mendo Darat, kabupaten Pulau bangka, Propinsi Sumatera Selatan. Pada zaman penjajahan Belanda, Pulau Bangka merupakan residensi tersendiri. Di Kota Kapur, J.K. van der Meulan menjumpai inskripsi yang ada kaitannya dengan sejarah Sriwijaya. Inskripsi ini merupakan salah satu daripada lima buah inskripsi kutukan yang dibuat oleh Dapunta Hyang, Raja Sriwijaya. Inskripsi ini dipahatkan pada sebuah batu berbentuk tugu bersegi dengan ukuran 177 cm tinggi dan 32 cm lebar dan 19 cm pada bahagian puncak. Inskripsi ini ditulis dalam bahasa Melayu kuno huruf Pallawa. Orang pertama yang mengkaji inskripsi ini ialah Prof. Dr. H. Kern, seorang arkeologi. Pada mulanya dia menganggap Sriwijaya nama seorang raja. Melalui Dr. Coedes, barulah diketahuinya Sriwijaya ialah sebuah kerajaan di Sumatera pada abad ke-7 M. Isi yang tercatat pada inskripsi itu ialah:

SEJARAH DAN ARKEOLOGIBandar/Negeri/Negara/Tempat
HUTAN BATU KAPUR

Hutan batu kapur, hutan di kawasan batu kapur (atau batu gamping) yang mempunyai ciri-ciri yang berbeza dari kawasan sekitarnya.

GEOGRAFI DAN GEOLOGIFlora dan Fauna
BATU KAPUR

Batu kapur, sejenis batuan endapan kimia, yang terdiri daripada bahan karbonat iaitu mineral kalsit, CaCO­­3.  Batuan ini kira-kira 10% dari kesemua batuan endapan di dunia. 

GEOGRAFI DAN GEOLOGIBentuk Muka Bumi
DATARAN NULLARBOR

Dataran Nullarbor ialah penara batu kapur

kering yang terletak di Australia Barat dan barat

daya Australia Selatan. Ia merupakan kawasan

yang tidak mempunyai sungai di permukaannya.

Ia mendapat hujan purata kurang daripada 254

milimeter setahun. Hujan yang turun di atas dataran

ini lenyap dengan cepat melalui batu kapur.

UMUM 
12345

Kembali ke atas