10.1.102.43

Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ka.sap] | کاسڤ

Definisi : tidak licin (bkn sesuatu yg diraba); kesat. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ka.sap] | کاسڤ

Definisi : ; ~ jantan sj tumbuhan (pokok renek), cempening, labu-labu, Clerodendron villosum. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ka.sap] | کاسڤ

Definisi : pengurus makanan dll di kapal. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ka.sap] | کاسڤ

Definisi : kesat, tidak licin (spt daun empelas dll); kekasapan perihal (keadaan, rasa dsb) kasap. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
kasap (adjektif)
Bersinonim dengan kesat, kasar, kematu, gerutu, tidak licin;,

Peribahasa

Bagai nakhoda kasap: hujung hilang,
     pangkal lesap.

Bermaksud :

Mengeluarkan belanja dengan tidak tentu dalam sesuatu pekerjaan.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
scabrousskabrid/kasapBiologiUmumTiada
coarse fishingpancing kasapPerikananTiadaAktiviti memancing ikan daripada spesies air tawar yang bukan dikategorikan daripada kumpulan ikan rekreasi. Dalam aktiviti ini, pemancing sentiasa mengenal pasti dan mengikuti arah pergerakan ikan tersebut.
coarse fish/rough fishikan kasapPerikananTiadaIkan air tawar yang bukan daripada kumpulan ikan rekreasi. Ikan ini kurang diminati oleh pemancing kerana sifatnya yang kurang melawan dan boleh mengancam atau mengurangkan populasi spesies ikan rekreasi, selain isinya yang kurang enak. Contohnya, ikan keli, baung, lampam, tilapia dan kaloi.
alpalpGeografiTiadaGunung yang tinggi, kasap, dan bersisi curam, terutamanya gunung yang dilitupi salji, dan dari segi topografi, hampir menyerupai gunung di Alp Eropah
alpalpGeologiTiadaGunung yang tinggi, kasap, dan bersisi curam, terutamanya gunung yang dilitupi salji, dan dari segi topografi, hampir menyerupai gunung di Alp Eropah
roughness lengthkepanjangan kekasapanSainsHidrometeorologiKuantiti, , yang dimasukkan sebagai pemalar kamiran dalam bentuk profil halaju logaritma, secocok dengan aliran lengkap kasap berhampiran dengan sesuatu permukaan. berkadaran dengan ketinggian purata unsur-unsur kekasapan permukaan; ukuran terowong angin aliran atas dari butiran pasir memberi nilai dengan ialah ketinggian purata penghalang. Persamaan yang mentakrifkan ialah dengan ialah halaju min pada jarak dari sempadan, ialah halaju geseran, dan ialah pemalar Karman (lebih kurang 4.0). Istilah ini juga disebut koefisien kekasapan atau parameter kekasapan.
coarsekasarPentadbiran PerniagaanTiada1. Sesuatu yang tidak kecil atau halus, agak besar.,2. Sesuatu benda atau permukaan yang tidak licin, kasap atau kesat.,3. Sesuatu yang tidak kemas buatannya.

Kembali ke atas