Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
kata (kata nama)
Bersinonim dengan ucap, tutur, bicara, cakap, nyata, titah, sabda, firman, lafaz, sebut, ujar, syarah, bahas;,
Kata Terbitan : sekata, katakan, berkata, berkata-kata, mengata, mengatakan, memperkatakan, terkata, perkataan,

Puisi
 

Mengapa adik menjahit baju,
     Menjahit kain si banyak lagi;
Mengapa adik kata begitu,
     Kata yang lain banyak lagi.


Lihat selanjutnya...(70)
Peribahasa

Seperti bunyi gung tertangkup.

Bermaksud :

Kata-kata yang tidak jelas.

 

Lihat selanjutnya...(65)


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
en[Eân]kata namakata-kata halus untuk maksud kemaluan kanak-kanak perempuan.   
trejai[tÒ«.dZAj]kata kerjamengeluarkan kata-kata atau pendapat yang agak kasar, cakap ikut sedap mulut, celupar mulut.Tok imam dah bekali-kali bagi nasehat kat budak trejai tu becakap elok siket.[to/ i.mAm dAh b«.kA.li.kA.li bA.gi nA.se.hAt kAt bu.dA/ tÒ«.dZAj tu b«.tSA.kAp E.l/ si.ket]Sudah berkali-kali tuan imam menasihati pemuda yang celupar mulutnya itu supaya bercakap lebih sopan.
capoi II[tSA.poj]kata adjektifsuka mengeluarkan kata-kata yang tidak perlu tetapi berat padahnya, celupar.Orang tu marah kat hang pasal mulot hang capoi sangat.[.ÒAN tu mA.ÒA kAt hAN pA.sAj mu.lot hAN tSA.poj sA.NAt]Orang itu marah kepada kamu kerana mulut kamu celupar sangat.
cak II[tSA/]kata tugaskata agah (biasanya untuk bayi dan anak kecil), kata seru.Nenek kata ‘cak’ bila nampak adek krenyeh-krenyeh dalam endoi.[nE.nE/ kA.tA tSA/ bi.lA nAm.pA/ A.de/ kÒ«.øEh.kÒ«.øEh dA.lAm «n.doj]Nenek mengagah-agah ‘cak’ apabila nampak adik tersenyum-senyum di dalam buaian.
apa[A.pA]kata tugaskata bantu yang diletakkan selepas kata ganti nama saya, kami, dia, kamu yang membentuk rangkai kata saya apa (sepa), dia apa (depa), hang apa (hampa) yang membawa maksud semua atau sekalian.Sepa apa tak mau pi mesyorat tu pasai depa kecoh.[sE.pA A.pA tAk mAw pi m«.So.ÒAt tu pA.sAj dE.pA kE.tSh]Kami semua tidak mahu menghadiri mesyuarat itu kerana mereka menipu.
dia I[di.jA]kata namapanggilan (kata sapaan mesra) suami kepada isteri atau sebaliknya.“Dia makan la dulu, saya makan kemdian,” bini dia kata.[di.jA mA.kAn lA du.lu sA.jA mA.kAn k«m.di.jAn bi.ni di.jA kA.tA]“Awak makanlah dahulu, saya makan kemudian,” kata isterinya.
no[n]kata tugaskata yang digunakan di akhir sesuatu pertanyaan atau pernyataan yang sama maksudnya dengan kata ya.Terok-terok lagu tu pon dia nak pi no?[t«.Òo/.t«.Òo/ lA.gu tu pon di.jA nA/ pi n]Meskipun seteruk itu dia hendak pergi juga ya?
jom[dZom]kata tugasayuh, silakan (kata yang digunakan dengan maksud mengajak pergi) (kata seru).Jom kita pi tengok wayang.[dZom ki.tA pi tE.N/ wA.jAN]Mari, kita pergi menonton wayang.
dongga[dN.gA]kata adjektifberkenaan dahi yang luas dan sedikit menonjol keluar.Orang kata, sapa hak dahi dongga, orang tu credek.[.ÒAN kA.tA sA.pA hA/ dA.hi dN.gA .ÒAN tu tSÒ«.de/]Kata orang, mereka yang berdahi luas itu cerdik.
tumpu[tum.pu]kata tugassampai, hingga (kata hubung).Dia dok buat kreja tu dari pagi tumpu petang.[di.jA do/ bu.wAt kÒ«.dZA tu dA.Òi pA.gi tum.pu p«.tAN]Dia asyik membuat kerja itu dari pagi sehingga petang.
12345678910...

Kembali ke atas