Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
kata (kata nama)
Bersinonim dengan ucap, tutur, bicara, cakap, nyata, titah, sabda, firman, lafaz, sebut, ujar, syarah, bahas;,
Kata Terbitan : sekata, katakan, berkata, berkata-kata, mengata, mengatakan, memperkatakan, terkata, perkataan,

Puisi
 

Mengapa adik menjahit baju,
     Menjahit kain si banyak lagi;
Mengapa adik kata begitu,
     Kata yang lain banyak lagi.


Lihat selanjutnya...(70)
Peribahasa

Seperti bunyi gung tertangkup.

Bermaksud :

Kata-kata yang tidak jelas.

 

Lihat selanjutnya...(65)

605

Words cut more than swords

Kata yang keluar dari mulut lebih menyakitkan daripada serangan fizikal

Keris lembing tiada tajam, lebih tajam mulut manusia

Indeed, words cut more than swords . Her merciless words lashed out at my heart so much so that its wounds took many years to heal.

Sesungguhnya keris lembing tiada tajam, lebih tajam mulut manusia. Kata-kata yang kejam ini telah merobek kalbuku sehingga lukanya mengambil masa bertahun-tahun untuk sembuh.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(117)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
etymonetimonKesusasteraanTiadaKata-kata yang berasal daripada kata-kata warisan adakalanya dipinjam daripada bahasa asing.
cataloguekatalogKesusasteraanTiadaKata-kata yang diambil dari akar kata bahasa sesuatu bangsa. Contoh: kata-kata amuk, latah, padi, kuku, jari dan sebagainya.
ambiguitytaksaKomunikasiTiadaKata-kata dalam komunikasi yang mengandungi lebih daripada satu makna. Kata-kata ini selalunya digunakan dalam konteks yang mengelirukan sehingga menyukarkan penerima untuk memahami maksud yang disampaikan.
grandiloquentbahasa mulukKesusasteraanTiadaBahasa yang banyak menggunakan atau mengandungi kata-kata tinggi atau kadang-kadang sukar difahami dan biasanya penuh dengan kata-kata pujian yang melangit.
introduction (speech)pengenalan (ucapan)KomunikasiKorporatBahagian ketiga dalam struktur ucapan rasmi selepas bahagian kata sapaan dan bahagian kata penghormatan. Pengenalan merupakan kata-kata yang diucapkan sebagai mukadimah atau bahagian awal kandungan utama ucapan oleh seorang pengucap. Kandungan pengenalan sesuatu ucapan biasanya mengandungi kata-kata yang bertujuan untuk mendekatkan diri pengucap dengan khalayak supaya kehadirannya dapat dihberi perhatian dan mengelakkan berlakunya jurang komunikasi, serta meningkatkan kesan interaksi kedua-dua pihak. Antara kandungan pengenalan termasuklah ucapan terima kasih kerana dijemput menghadiri acara dan kerana sambutan baik khalayak. Selain itu, pengucap juga melahirkan rasa gembira dan bersyukur kerana dapat bersama-sama khalayak dan turut mengiktiraf kepentingan khalayak kepada acara tersebut. Pengucap juga biasanya turut memberikan pujian kepada suasana dan persekitaran acara. Penyusunan kandungan teks dalam bahagian ini perlu diberi perhatian dan dipantau oleh eksekutif perhubungan awam.
introductory remarkskata pengantarKomunikasiKorporatKata-kata yang ditulis di bahagian awal dalam sesuatu hasil penerbitan seperti buku. Penulis kata pengantar biasanya terdiri daripada individu yang arif atau berwibawa dalam bidang yang berkaitan. Bentuk penulisannya adalah ringkas dan padat, serta lebih memberikan tumpuan kepada ucapan mengalu-alukan usaha penghasilan penerbitan berkenaan.
apothegmmutiara kataKesusasteraanTiadaKata-kata atau pepatah yang ringkas tetapi bernas menggambarkan ciri-ciri kebenaran atau persepsi kehidupan ini.
diatribecercaan; kata nistaKesusasteraanTiadaKata-kata kasar yang bertujuan untuk mencaci atau mencerca sesuatu atau seseorang.
diatribecercaan; kata nistaSejarahTiadaKata-kata kasar yang bertujuan untuk mencaci atau mencerca sesuatu atau seseorang.
borrowed wordkata pinjamKesusasteraanTiadaKata-kata asing yang diambil dan digunakan dalam sesuatu penulisan. Contoh: Portugis: almari, sepatu, engsel; Bld : kamar, arloji, ap-naam; Arab : fikir, rujuk, miskin; Sanskrit : raja, syurga, naraka.
12345678910...

Kembali ke atas