Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
kata (kata nama)
Bersinonim dengan ucap, tutur, bicara, cakap, nyata, titah, sabda, firman, lafaz, sebut, ujar, syarah, bahas;,
Kata Terbitan : sekata, katakan, berkata, berkata-kata, mengata, mengatakan, memperkatakan, terkata, perkataan,

Puisi
 

Mengapa adik menjahit baju,
     Menjahit kain si banyak lagi;
Mengapa adik kata begitu,
     Kata yang lain banyak lagi.


Lihat selanjutnya...(70)
Peribahasa

Seperti bunyi gung tertangkup.

Bermaksud :

Kata-kata yang tidak jelas.

 

Lihat selanjutnya...(65)


Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
terejai[t«.Ò«.dZAj]kata kerjamengeluarkan kata-kata yang kesat; terajaiDia kata terejai kat orang tapi tak mengaku.[di.jA kA.tA t«.Ò«.dZAj kAt .ÒAN tA.pi tA/ m«.NA.ku]Dia mengeluarkan kata-kata yang kesat pada orang tapi tidak mengaku.
terajai[t«.ÒA.dZAj]kata kerjamengeluarkan kata-kata yang kesat; terejaiSelalu sangat cakap terajai sampai orang naek meluat.[s«.lA.lu sA.NAt tSA.kAp t«.ÒA.dZAj sAm.pAj .ÒAN nAe/ me.lu.wat]Selalu sangat mengeluarkan kata-kata yang kesat sehingga orang benci.
   2. berkenaan dengan seseorang yang mengeluarkan kata-kata yang tidak perlu yang memungkinkan sesuatu itu terjadiTok sah dok celapoi sangat mulot hang tu, sat ni betoi-betoi keluaq ulaq kot baru hang tau.[to sAh do tS«.lA.poj sA.NAt mu.lot hAN tu sAt ni b«.toj.b«.toj k«.lu.wA)Ö u.lA)Ö kot bA.Òu hAN tAw]Jangan celapoi sangat mulut awak tu, sebentar lagi ular betul keluar baru awak tahu.
noh[noh]kata tugas1. kata yang digunakan pada akhir ayat tanyaApa kata kita singgah kat rumah dia sat noh?[A.pA kA.tA ki.tA siN.gAh kAt Òu.mAh di.jA sAt noh]Apa kata kita singgah di rumahnya sebentar noh?
mengibaihkata kerjakata kerjamenganginkan padi untuk mengasingkan padi daripada hampa dengan cara mengibas-ngibas menggunakan nyiru. Proses ini dilakukan paling kurang oleh enam orang atau lebih. Padi dikaut dengan talam dan ditebarkan di satu kawasan yang di khaskan kemudian dikibas oleh beberapa orang menggunakan nyiruKalu tak dak orang yang buleh mengibaih minggu ni kita buat minggu depan.[kA.lu tA/ dA/ .ÒAN jAN bu.leh m«.Ni.bAC miN.gu ni ki.tA bu.wAt miN.gu d«.pAn]Kalau tidak ada orang yang boleh mengibas minggu ini kita buat minggu hadapan.
khutbahkata namakata namaakad nikah.Depa dah khutbah bulan lepaih, cuti sekolah ni baru nak kenuri.[dE.pA dAh Xut.bAh bu.lAn l«.pAC tSu.ti s«.k.lAh ni bA.Òu nA/ k«.nu.Òi]Mereka sudah akad nikah bulan lepas, cuti sekolah ini baru dibuat kenduri.
jom[dZom]kata tugaskata ajakan.Semua dah siap, jom kita naek reta.[s«.mu.wA dAh si.jAp dZom ki.tA nAe/ ÒE.tA]Semua dah siap, mari kita naik kereta.
hampa[hAm.pA]kata namakata ganti nama diri kedua jamak, kamu semua.Co hampa sapu sampah petang ni.[tS hAm.pA sA.pu sAm.pAh p«.tAN ni]Cuba kamu semua sapu sampah petang ini.
meratuih[m«.ÒA.tuC]kata kerja1. meratapOrang kata tak baek meratuih bila orang mati.[.ÒAN kA.tA tA/ bAe/ m«.ÒA.tuC bi.lA .ÒAN mA.ti]Kata orang tidak elok meratap orang yang sudah mati.
kumboi[kum.boj]kata namaketulan berwarna putih di dalam kelapa yang sedang bercambah.Kata orang tua-tua kalu budak-budak makan kumboi sat ni jadi bodo.[kA.tA .ÒAN tu.wA.tu.wA kA.lu bu.dA/.bu.dA/ mA.kAn kum.boj sAt ni dZA.di bo.d]Kata orang tua-kalau budak-budak makan ketulan di dalam kelapa nanti jadi bodoh.
12345678910...

Kembali ke atas