Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : kata yg menjadi pokok drpd kata terbitan (kata tanpa imbuhan spt pandang, gelisah, kuat, dll); (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : kata akar atau kata terbitan yg dpt diberi imbuhan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kata (kata nama)
Bersinonim dengan ucap, tutur, bicara, cakap, nyata, titah, sabda, firman, lafaz, sebut, ujar, syarah, bahas;,
Kata Terbitan : sekata, katakan, berkata, berkata-kata, mengata, mengatakan, memperkatakan, terkata, perkataan,


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
SISIPANimbuhan yang disisipkan di dalam atau di tengah kata dasar untuk membentuk kata baru dengan makna baru dan fungsi baru.BAHASAKonsep
SYAHIDIalah kata nama yang berasal daripada kata dasar bahasa Arab shahida yang bermaksud menyaksi, melihat, dan mengiktiraf.AGAMAKonsep
AKHIRAN

Akhiran ialah imbuhan yang diletakkan di akhir kata dasar untuk menerbitkan kata baru dengan makna baru dan fungsi baru. Misalnya, kata dasar tulis apabila diimbuhkan dengan akhiran –an, diterbitkan kata tulisan dengan makna hasil penulisan dan berfungsi sebagai kata nama.

BAHASAKonsep
KATA MAJMUK

Kata majmuk ialah kata yang dibentuk daripada dua atau lebih kata dasar yang membawa makna yang berbeza daripada makna kata yang menjadi komponennya.

BAHASAKonsep
AWALAN

Awalan ialah imbuhan yang diletakkan pada awal kata dasar untuk menerbitkan kata baharu dengan makna baharu dan fungsi baharu.

BAHASAKonsep
APITAN

Apitan ialah imbuhan yang diletakkan di awal dan di akhir kata dasar untuk menerbitkan kata baru dengan makna baru dan fungsi baru.

BAHASAKonsep
IMBUHAN

Imbuhan ialah morfem terikat yang tidak boleh berdiri sendiri. Imbuhan perlu ditambah pada kata dasar untuk membentuk kata baharu atau kata terbitan.

BAHASAKonsep
HIJRAH

Hijrah, perkataan Arab yang diambil daripada kata dasar hajara ertinya berpindah dan kata terbitannya hijrah yang bermaksud perpindahan; suatu langkah memperbaik taraf kehidupan.

AGAMAPeristiwa
DAFTAR UMUM SEBUTAN BAKU BAHASA MELAYU

DAFTAR UMUM SEBUTAN BAKU BAHASA MELAYU, pedoman umum dan panduan sebutan baku. Buku ini diterbitkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka pada tahun 1991. Buku ini diterbitkan untuk memudahkan para pengguna bahasa Melayu merujuk dan menyebut setiap perkataan dalam bahasa Melayu dengan betul seperti yang dieja. Buku ini mengandungi transkripsi sebutan bagi sejumlah lebih kurang 20 000 kata dasar, termasuk sebutan bagi beberapa kata terbitan yang terdapat dalam bahasa Melayu. Setiap perkataan dalam ejaan Rumi disusun menurut abjad dan disertakan transkripsi sebutan baku yang dipermudah untuk keperluan semua peringkat pengguna.

 

BAHASAKarya
PENOKOK DAN PENAMBAH DALAM BAHASA MELAYU

PENOKOK DAN PENAMBAH DALAM BAHASA Melayu, buku tulisan yang diterbitkan dalam jurnal Peredar  Angka 12, yang diterbitkan oleh Pakatan Bahasa Melayu Persuratan Buku Diraja Johor (P.Bm.P.B.D.) pada tahun 1939.  Penokok dan Penambah dalam Bahasa Melayu membicarakan satu segi tatabahasa Melayu.  Buku ini menerangkan kaedah pengimbuhan dalam bahasa Melayu, iaitu memberi penokok (= awalan) pada kata umbi (akar/dasar) dan juga memberi penambah (= akhiran) pada kata akar/dasar sehingga menjadi kata terbitan.  Dengan kata lain buku ini membicarakan pembentukan kata atau morfologi bahasa Melayu.  Buku ini mengandungi 35 halaman serta terdapat 10 fasal di dalamnya.  Perkara-perkara yang dibicarakan ialah:

BAHASAKarya

Kembali ke atas