Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kata-kata

Puisi
 

Mengapa adik menjahit baju,
     Menjahit kain si banyak lagi;
Mengapa adik kata begitu,
     Kata yang lain banyak lagi.


Lihat selanjutnya...(70)
Peribahasa

Seperti bunyi gung tertangkup.

Bermaksud :

Kata-kata yang tidak jelas.

 

Lihat selanjutnya...(65)

603

The tongue is sharper than the sword

Kata yang keluar dari mulut lebih menyakitkan daripada serangan fizikal

Lidah manusia lebih tajam daripada pisau dan parang

Indeed, the tongue is sharper than the sword . Her merciless words lashed out at my heart so much so that its wounds took many years to heal.

Sesungguhnya lidah manusia lebih tajam daripada pisau dan parang . Kata-kata yang kejam ini telah merobek kalbuku sehingga lukanya mengambil masa bertahun-tahun untuk sembuh.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(117)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
etymonetimonKesusasteraanTiadaKata-kata yang berasal daripada kata-kata warisan adakalanya dipinjam daripada bahasa asing.
ambiguitytaksaKomunikasiTiadaKata-kata dalam komunikasi yang mengandungi lebih daripada satu makna. Kata-kata ini selalunya digunakan dalam konteks yang mengelirukan sehingga menyukarkan penerima untuk memahami maksud yang disampaikan.
cataloguekatalogKesusasteraanTiadaKata-kata yang diambil dari akar kata bahasa sesuatu bangsa. Contoh: kata-kata amuk, latah, padi, kuku, jari dan sebagainya.
grandiloquentbahasa mulukKesusasteraanTiadaBahasa yang banyak menggunakan atau mengandungi kata-kata tinggi atau kadang-kadang sukar difahami dan biasanya penuh dengan kata-kata pujian yang melangit.
introduction (speech)pengenalan (ucapan)KomunikasiKorporatBahagian ketiga dalam struktur ucapan rasmi selepas bahagian kata sapaan dan bahagian kata penghormatan. Pengenalan merupakan kata-kata yang diucapkan sebagai mukadimah atau bahagian awal kandungan utama ucapan oleh seorang pengucap. Kandungan pengenalan sesuatu ucapan biasanya mengandungi kata-kata yang bertujuan untuk mendekatkan diri pengucap dengan khalayak supaya kehadirannya dapat dihberi perhatian dan mengelakkan berlakunya jurang komunikasi, serta meningkatkan kesan interaksi kedua-dua pihak. Antara kandungan pengenalan termasuklah ucapan terima kasih kerana dijemput menghadiri acara dan kerana sambutan baik khalayak. Selain itu, pengucap juga melahirkan rasa gembira dan bersyukur kerana dapat bersama-sama khalayak dan turut mengiktiraf kepentingan khalayak kepada acara tersebut. Pengucap juga biasanya turut memberikan pujian kepada suasana dan persekitaran acara. Penyusunan kandungan teks dalam bahagian ini perlu diberi perhatian dan dipantau oleh eksekutif perhubungan awam.
watchwordisyarat kata;kata rangsang (tentera)SejarahTiadaTiada
basic blend vocabularykata-kata paduan bunyi asasPendidikanTiadaTiada
basic word listsenarai kata-kata asasPendidikanTiadaTiada
platitudeplatitudKesusasteraanTiadaKata-kata, kenyataan dan lain-lain yang terlalu sering diperkatakan sehingga menjemukan.
panegyricpanagirikKesusasteraanTiadaKata-kata pujian sama ada dalam bentuk tulisan formal atau lisan yang menyanjung seseorang di atas sesuatu kejayaan yang dicapainya.
12345678910...

Kembali ke atas