Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : katil utk seorang; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : katil utk satu orang; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : katil utk seorang. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata katil bujang


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
single occupancyekainapPentadbiran PerniagaanTiadaKeadaan penginapan dalam bilik kembar yang mempunyai dua katil bujang yang diinap oleh seorang penginap sahaja dan sewa dikenakan kepada seorang sahaja.
double deckerkatil tingkatPentadbiran PerniagaanTiadaKatil tingkat: Katil bujang yang bertingkat.
twinkembar;inap duaPentadbiran PerniagaanTiada1. Inap dua: Keadaan penginapan dalam bilik yang mempunyai dua katil bujang untuk satu atau dua orang yang diinap oleh dua atau lebih pelanggan.
single bedkatil bujangPentadbiran PerniagaanTiadaKatil yang berukuran kira-kira 36"x75" yang biasanya untuk seorang penginap dalam bilik bujang.
single bedkatil bujangPentadbiran PerniagaanTiadaKatil yang berukuran kira-kira 36"x75" yang biasanya untuk seorang penginap dalam bilik bujang.
single roombilik bujangPentadbiran PerniagaanTiadaBilik yang mempunyai satu katil bujang.
bachelors chestmeja bujangKesenianHiasan DalamanMeja Inggeris pada kurun ke-18 yang mempunyai daun pintu di bahagian bawah, dan apabila dibuka akan menjadi permukaan atas meja. Selain pintu, meja bujang juga mempunyai laci untuk menyimpan barang. Bahagian atas meja pula sering kali dijadikan sebagai tempat meletakkan buku atau lampu tidur jika diletakkan bersebelahan dengan katil. Biasanya, meja bujang berwarna gelap dan bentuknya direka dengan berimejkan maskulin, walaupun tidak ada peraturan yang mengatakan bahawa meja bujang tidak boleh digunakan oleh orang perempuan.

Kembali ke atas