Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata keadaan

Peribahasa

Buta kehilangan tongkat.

Bermaksud :

Menghadapi keadaan yang sukar.

 

Lihat selanjutnya...(67)

254

Make hay while the sun shines

Ambillah kesempatan sepenuhnya daripada keadaan atau peluang yang ada sebelum ia lenyap.

Menjemur sementara panas

"People are going to tight pants this season, and we should quickly make hay while the sun shines," said the boutique owner, hoping to reap a big profit out of the short-lived favourable situation.

''Musim ini, orang suka pakai seluar ketat, dan kita perlulah segera menjemur sementara panas,'' kata pemilik butik itu yang berharap dapat mengaut keuntungan besar daripada keadaan itu yang datang hanya sekejap.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(25)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
critical raceperlumbaan gentingKejuruteraanTiadaKeadaan apabila pengubahan keadaan sistem memerlukan perubahan pada lebih daripada satu pemboleh ubah keadaan, keadaan akhir sistem itu dipengaruhi tertib pemboleh ubah diubah.
critical velocityhalaju gentingKejuruteraanTiada1. Halaju apabila aliran bendalir berubah dari keadaan mantap kepada keadaan gelora.,2. Halaju bunyi yang berpadanan dengan keadaan-keadaan yang wujud di kerongkong muncung roket.
atmospheresuasana; atmosferaKesusasteraanTiada1. Suasana : Keadaan emosi yang terdapat pada sesebuah karya yang membayangkan kepada pembaca keadaan-keadaan yang ditemui dan diikutinya dalam cerita.
defect chemistrykimia cacatKejuruteraanTiadaKajian tentang sifat-sifat dinamik bagi kecacatan hablur di bawah keadaan-keadaan tertentu, seperti peningkatan suhu atau pendedahan kepada sinaran zarah elektromagnet.
past medical historyriwayat perubatan dahuluPerubatanTiadaRekod tentang peristiwa atau penyakit yang pernah dideritai seseorang. Keadaan-keadaan ini mungkin mempengaruhi kesihatan pesakit semasa.
cryostatkriostatKejuruteraanTiadaRadas yang digunakan untuk menyediakan persekitaran suhu rendah tempat operasi dapat dijalankan di bawah keadaan-keadaan terkawal.
inferior miragelogamaya bawahGeografiTiadaImej objek yang tidak betul terbentuk di bawah kedudukan sebenar objek tersebut oleh keadaan-keadaan pembiasan abnormal di sepanjang garis penglihatan.
balloon sondebelon sondGeologiTiadaBelon hidrogen yang mengangkut alat-alat meteorologi catat sendiri. Belon sond diguna untuk memahami keadaan-keadaan atmosfera.
controlkawalan; pengawalan; penguasaan; alat kawalanKejuruteraanTiada4. Peranan mentafsir dan bertindak terhadap suruhan, atau melakukan operasi yang dikehendaki apabila wujud keadaan-keadaan tertentu.,5. Peranan yang dimainkan oleh penukaran atau nod dalam rangkaian komunikasi, dan melibatkan pemilihan dan penyenggaran laluan pada rangkaian untuk membenarkan panggilan berlaku.
decision treepokok keputusan/pepohon keputusanKejuruteraanTiadaGambaran bergraf bagi jadual keputusan, yang menunjukkan laluan atau tindakan yang dapat diambil apabila wujudnya keadaan-keadaan yang tertentu.
12345678910...

Kembali ke atas