Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata keadaan

Peribahasa

Buta kehilangan tongkat.

Bermaksud :

Menghadapi keadaan yang sukar.

 

Lihat selanjutnya...(67)

254

Make hay while the sun shines

Ambillah kesempatan sepenuhnya daripada keadaan atau peluang yang ada sebelum ia lenyap.

Menjemur sementara panas

"People are going to tight pants this season, and we should quickly make hay while the sun shines," said the boutique owner, hoping to reap a big profit out of the short-lived favourable situation.

''Musim ini, orang suka pakai seluar ketat, dan kita perlulah segera menjemur sementara panas,'' kata pemilik butik itu yang berharap dapat mengaut keuntungan besar daripada keadaan itu yang datang hanya sekejap.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(25)

Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
tepeleot I[t«.p«.lE.ot]kata kerjajatuh dalam keadaan terdudukDia tepeleot dalam baih bila baih brek mengejut.[di.jA t«.p«.lE.ot dA.lAm bAC bi.lA bAC bÒe m«.N«.dZut]Dia jatuh terduduk dalam bas apabila bas brek mengejut.
langgah[lAN.gAh]kata kerja1. minum banyak-banyak sekali gus dengan keadaan kepala mendongakMasa bukak posa jangan langgah ayaq banyak sangat, sat ni tak lalu makan nasik.[mA.sA bu.kA/ p.sA dZA.NAn lAN.gAh A.jA)Ö bA.øA/ sA.NAt sAt ni tA/ lA.lu mA.kAn nA.si/]Masa berbuka puasa jangan minum banyak-banyak nanti tidak lalu makan nasi.
jelangak[dZ«.lA.NA/]kata adjektifberkenaan dengan seseorang yang tidak memberi tumpuan pada keadaan sekeliling.Awat yang jelangaq sangat ni, sampai tesepak bendoi.[A.wAt jAN dZ«.lA.NA/ sA.NAt ni sAm.pAj t«.sE.pA/ b«n.doj]Awak tidak memberi tumpuan, sehingga tersepak bendul.
bebai[b«.bAj]kata adjektif1. bekenaan dengan seseorang yang melakukan sesuatu pekerjaan dalam keadaan marah atau terpaksa.Dia baru balek reja, bila aku suroh pi kedai dia mola bebai.[di.jA bA.Òu bA.le/ Ò«.dZA bi.lA A.ku su.Òoh pi k«.dAj di.jA m.lA b«.bAj]Dia baru balik dari kerja, bila saya suruh pergi kedai dia mula bebai.

Kembali ke atas