Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata keadaan

Peribahasa

Buta kehilangan tongkat.

Bermaksud :

Menghadapi keadaan yang sukar.

 

Lihat selanjutnya...(67)


Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
tepeleot I[t«.p«.lE.ot]kata kerjajatuh dalam keadaan terdudukDia tepeleot dalam baih bila baih brek mengejut.[di.jA t«.p«.lE.ot dA.lAm bAC bi.lA bAC bÒe m«.N«.dZut]Dia jatuh terduduk dalam bas apabila bas brek mengejut.
langgah[lAN.gAh]kata kerja1. minum banyak-banyak sekali gus dengan keadaan kepala mendongakMasa bukak posa jangan langgah ayaq banyak sangat, sat ni tak lalu makan nasik.[mA.sA bu.kA/ p.sA dZA.NAn lAN.gAh A.jA)Ö bA.øA/ sA.NAt sAt ni tA/ lA.lu mA.kAn nA.si/]Masa berbuka puasa jangan minum banyak-banyak nanti tidak lalu makan nasi.
jelangak[dZ«.lA.NA/]kata adjektifberkenaan dengan seseorang yang tidak memberi tumpuan pada keadaan sekeliling.Awat yang jelangaq sangat ni, sampai tesepak bendoi.[A.wAt jAN dZ«.lA.NA/ sA.NAt ni sAm.pAj t«.sE.pA/ b«n.doj]Awak tidak memberi tumpuan, sehingga tersepak bendul.
bebai[b«.bAj]kata adjektif1. bekenaan dengan seseorang yang melakukan sesuatu pekerjaan dalam keadaan marah atau terpaksa.Dia baru balek reja, bila aku suroh pi kedai dia mola bebai.[di.jA bA.Òu bA.le/ Ò«.dZA bi.lA A.ku su.Òoh pi k«.dAj di.jA m.lA b«.bAj]Dia baru balik dari kerja, bila saya suruh pergi kedai dia mula bebai.

Kembali ke atas