Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata keadaan

Peribahasa

Buta kehilangan tongkat.

Bermaksud :

Menghadapi keadaan yang sukar.

 

Lihat selanjutnya...(67)


Glosari Dialek Pahang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
mepe[m:E.pE:]kata kerjaberjalan dalam keadaan yang mencurigakan.Koi nampak die mepe tepi pago tu, pencuri agaknye.[koj nAm.pA/ di.j« mE.pE t«.pi pA.g tu p«n.tSu.Äi A.gA/.ø«]Saya nampak dia berjalan dalam keadaan mencurigakan di tepi pagar, agaknya pencuri.
   2. berkenaan keadaan nasi yang keras kerana kurang air.Tambah ae siket dalam periok tu, nasik takot keseng.[tAm.bAh Ae si.ket dA.lAm p«.Äi.jo/ tu nA.si/ tA.kot k«.seN]Tambah sedikit lagi air ke dalam periuk, supaya nasi tidak keras.
   2. berkenaan sesuatu keadaan yang berselerak.Bejoho rumoh Pok Abu jok bininye mati.[b«.dZ.h Äu.mh p/ A.bu dZ/ bi.ni.ø« mA.ti]Berselerak rumah Pak Abu semenjak isterinya meninggal dunia.
rebe[Ä«.b«] berkenaan keadaan sesuatu atau seseorang yang tidak terurus.Bilek Kak Long ni reba macam sarang tikuh.[bi.le/ kA/ loN ni Ä«.b« mA.tSAm sA.ÄAN ti.kuh]Bilik Kak Long ini tidak terurus seperti sarang tikus.
   2. berkenaan cara berjalan dalam keadaan terketar-ketar.Dia baru baek demam, jalan pon ngege.[di.j« bA.Äu bA.e/ d«.mAm dZA.lAn pon NùE.gE]Dia baru baik demam, jalannya pun masih terketar-ketar.
cudat[tSu.dAt]kata adjektifkeadaan zakar yang menegang kerana sesuatu (menahan kencing, meransang).   
sampo[sAm.p]kata adjektifberkenaan keadaan kekotoran yang melekat pada seseorang atau sesuatu.Basoh tangga tu sampo kena lumpo.[bA.soh tAN.gA tu sAm.p k«.nA lum.po]Basoh tangga yang kotor terkena lumpur.
pokok ari[p.k/ A.Äi] keadaan cuaca yang mendung menandakan hari akan hujan.Cepat angkat kaen weh, pokok ari dah nampok tu.[tS«.pAt AN.kAt kA.en weh p.k/ A.Äi dAh nAm.p/ tu]Cepat angkat kain, awan mendung sudah nampak.
lesak[l«.sA/]kata adjektifberkenaan keadaan hujan yang berterusan.Ayoh tak ke laut, sebak ari lesak.[A.joh tA/ k« lAot s«.bA/ A.Äi l«.sA/]Ayah tidak ke laut kerana hujan berterusan.
lembang II[lEm.bAN] berkenaan sesuatu keadaan yang tidak tersusun.Ce suson buku tu, lembang ngat.[tS« su.son bu.ku tu lEm.bAN NAt]Tolong susun buku itu kerana ia sangat tidak tersusun.
1234

Kembali ke atas