Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : = tempat ~ tempat tinggal (duduk dll), rumah (pondok, gua, dll) yg diduduki: setelah selesai sembahyang, mereka pun pulang ke tempat ~ masing-masing; di sana sini terdapat rumah-rumah yg besar terĀ­sergam, tempat ~ orang besar-besar dan orang kaya-kaya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : = tempat ~ tempat tinggal (duduk dll): rumah (pondok dll) yg diduduki: ~ orang tua itu ialah pondok buruk di tepi tasik. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kediaman


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
bilocal residencekediaman bilokal; kediaman dwitempatGeografiTiadaTiada
residencekediaman; mukimPentadbiran PerniagaanTiadaKediaman: Tempat tinggal, rumah dan sebagainya yang diduduki.,Mukim: Kawasan atau tempat tinggal di bawah perintah seorang penghulu.
nursing homekediaman perawatanPerubatanTiadaKediaman yang membekalkan pelbagai perkhidmatan seperti bilik, makanan, aktiviti rekreasi, bantuan aktiviti hidup harian dan perlindungan kepada penginapnya dan diuruskan oleh jururawat.
pit dwellingkediaman lohongSejarahTiadaTempat kediaman atau petempatan manusia zaman purba atau prasejarah yang merupakan perkampungan di atas tasik atau air atau kawasan berpaya seperti di tenggara Jerman dengan budaya Chassey atau di Switzerland dengan budaya Corterillod, pada zaman Neolitik.
hometempat kediaman; rumah tanggaPentadbiran PerniagaanTiadaTempat kediaman: Kawasan, ruang, rumah dan lain-lain yang didiami.,Rumah tangga: Perihal rumah dan kehidupan dalam rumah dengan keluarga yang mendiaminya.
dwelling houserumah kediamanSosiologiTiadaRumah yang digunakan sebagai tempat kediaman, bukan sebagai pejabat, kedai dan lain.
condominiumkondominiumGeografiTiadaKomuniti kediaman yang berkongsi kemudahan asas dalam kediaman tersebut.
mixed-use developmentpembangunan guna campurKesenianSeni BinaKaedah pembangunan yang menggabungkan aspek pembangunan kediaman dengan aspek komersial. Penggabungan ini melibatkan pembangunan kediaman dan komersial yang dizonkan mengikut kegunaan. Kawasan bandar, subbandar atau perumahan yang menggunakan pembangunan bercampur dapat menyesuaikan fungsi-fungsi fizikalnya secara bersepadu. Contohnya, pembangunan di tengah-tengah kota raya Kuala Lumpur yang padat dengan bangunan kormersial, masih mempunyai zon-zon kediaman yang hanya menggunakan laluan pejalan kaki sebagai penghubung.
deinstitutionalizationperalihan kediamanPendidikanTiada

 Amalan untuk memindahkan orang tidak berupaya daripada kawasan kediaman besar kepada kediaman kecil yang hanya boleh menampung empat atau lima orang sahaja.

co-homeko-kediamanSeni BinaTiadaKonsep dua buah rumah yang berkongsi tanah yang sama, iaitu sebuah rumah di tingkat bawah dan sebuah lagi di tingkat atas. Ko-kediaman ini sama seperti rumah bandar.
12345678910...

Kembali ke atas