Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kedut-kedut


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
plisseplissePentadbiran PerniagaanTiadaKemasan kedut-kedut pada kain kapas, nilon dan sebagainya dengan menggunakan larutan soda kaustik.
gaugingpenolokan; kedut kasarKesenianTiada1. Kedut kasar: Kedut yang terhasil menggunakan jahit mesin kasar.,2. Benang kenyal yang menghasilkan kedut pakaian.,4. Benang kenyal yang menghasilkan kedut pakaian.
gaugingpenolokan; kedut kasarPentadbiran PerniagaanTiada1. Kedut kasar: Kedut yang terhasil menggunakan jahit mesin kasar.,2. Benang kenyal yang menghasilkan kedut pakaian.,3. Penolokan: Mengukur sesuatu mengikut standard atau sistem tertentu.
gatherkedut lepasKesenianTiadaKedut lepas: Kedut yang dihasilkan dari tarikan dua baris jahit kasar, biasanya dibuat pada pinggang skirt dan lengan.
dirndl skirtskirt dirndlKesenianTiadaSkirt kedut lepas bahagian pingang, popular pada tahun 1930-an dan 1940-an. Kemudian pada tahun 1980-an diubah suai daripada skirt kembang kedut penuh kepada skirt kedut atau berlisu dan menirus ke kelepet.
shirringkedut kasarKesenianTiada1. Jahit mesin kasar yang menghasilkan kedut.,2. Benang kenyal yang menghasilkan kedut pakaian.
shirringkedut kasarPentadbiran PerniagaanTiada1. Jahit mesin kasar yang menghasilkan kedut.,2. Benang kenyal yang menghasilkan kedut pakaian.
gatherskedut lepasKesenianTiadaKedut yang dihasilkan daripada tarikan dua baris jahit kasar, biasanya dibuat pada pinggang skirt dan lengan.
gatherskedut lepasPentadbiran PerniagaanTiadaKedut yang dihasilkan daripada tarikan dua baris jahit kasar, biasanya dibuat pada pinggang skirt dan lengan.
dart fullnesskedut lisu pemadanKesenianTiadaKedut yang menggantikan lisu pemadan seperti yang terdapat pada bahagian pinggang pakaian.
12345678

Kembali ke atas