Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.gu.na.an] | کݢوناءن

Definisi : 1. faedah, guna: undang-undang itu dibuat utk ~ seluruh rakyat; 2. yg digunakan: semua kertas ~nya dapat dibeli; segala alat ~ menebas pd zaman itu dibuat drpd batu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.gu.na.an] | کݢوناءن

Definisi : 1 hal mendatangkan guna (faedah): Paip-paip air telah dipasang utk ~ orang ramai. 2 yg digunakan: Dia menyediakan segala barang ~nya utk pergi bercuti. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kegunaan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
platform gantrygantri platformKejuruteraanTiadaGantri yang dibina untuk menempatkan kren portal dan untuk kegunaan-kegunaan lain seperti itu.
pedestrian precinctkawasan pejalan kakiGeografiTiadaKawasan bandar raya yang dikecualikan daripada lalu lintas dan biasanya mengandung kegunaan-kegunaan runcit.
doghousepondok anekaKejuruteraanPetroleumRumah kecil yang digunakan bagi menyimpan rekod-rekod penyewaan, tempat menukar pakaian para pekerja dan kegunaan-kegunaan lain yang berhubungan dengan hal sewa menyewa. Kadangkala digunakan juga sebagai tempat menyimpan barang-barang lain seperti fail-fail rekod dan sebagainya.
house roomkegunaan sendiriPentadbiran PerniagaanTiada1. Bahan-bahan makanan untk kegunaan hotel dan bukan untuk jualan. 2. Bilik tidur yang digunakan oleh pihak pentadbir hotel dan tidak dijual kepada orang lain.
house usekegunaan sendiriPentadbiran PerniagaanTiada1. Bahan-bahan makanan untuk kegunaan hotel dan bukan untuk jualan. 2. Bilik tidur yang digunakan oleh pihak pentadbir hotel dan tidak dijual kepada orang lain.
functional fixednesspenetapan kefungsianPsikologiPsikologi UmumKegagalan individu untuk melihat kegunaan alternatif sesuatu objek atau benda selain kegunaan yang diketahui. Contohnya, dalam eksperimen Duncker (1945), pelajar yang diberikan kotak mancis, kotak berisi lilin dan paku tekan gagal meletakkan lilin yang menyala ke dinding dengan menggunakan paku tekan, sementara pelajar lain yang diberikan benda yang sama tetapi dalam keadaan terbuka sehingga menampakkan kepelbagaian kegunaan kotak lilin dan dengan sedikit gambaran, didapati lebih ramai pelajar berjaya melekatkan lilin ke dinding dengan kotak lilin. Dengan kata lain, selagi benda yang dipamerkan itu dalam bentuk yang sedianya, maka penggunaan alternatif jarang dapat dikenal pasti atau penetapan kefungsiannya tinggi.
use relationshiphubung kait kegunaanLandskapTiadaHubungan dan perkaitan yang wujud antara pelbagai kegunaan yang terdapat atau yang dicadangkan dalam suatu kawasan. Contohnya, hubung kait antara kawasan permainan dengan kawasan persendirian.
restricted usekegunaan terbatasSosiologiTiadaTanah atau bangunan yang dihadkan aktiviti pembangunan mengikut jenis, kelas atau kategori kegunaan.
consumptive usepakai gunaHidrologiTiadaKuantiti air permukaan dan air-tanah yang diserap oleh tanaman dan dipeluhkan atau diguna secara langsung dalam pembinaan tisu tumbuhan dan juga air yang tersejat dari kawasan tanaman, dinyatakan dalam unit isi padu per unit luas. Termasuk juga semua kegiatan kegunaan air yang seperti kegunaan industri atau kegunaan komuniti yang menyebabkan berkurangnya air dari bekalan asal.
use classes ruleskaedah kelas-kelas kegunaanSosiologiTiadaPeraturan di bawah undang-undang bertulis yang membolehkan sesuatu jenis atau aktiviti dalam sesuatu kelas kegunaan diguna atau dimajukan bagi tujuan lain dalam kelas yang sama tanpa memerlukan kebenaran merancang.
12345678910...

Kembali ke atas