Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.gu.na.an] | کݢوناءن

Definisi : 1. faedah, guna: undang-undang itu dibuat utk ~ seluruh rakyat; 2. yg digunakan: semua kertas ~nya dapat dibeli; segala alat ~ menebas pd zaman itu dibuat drpd batu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.gu.na.an] | کݢوناءن

Definisi : 1 hal mendatangkan guna (faedah): Paip-paip air telah dipasang utk ~ orang ramai. 2 yg digunakan: Dia menyediakan segala barang ~nya utk pergi bercuti. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kegunaan


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
yang kuat atau sebagai reaksi terha- dap kekecewaan. 2. Lihat virulent. (BIO, UBAT) agitated vessel (bekas teraduk) Bekas yang mengandungi pengaduk berbentuk kipas di bahagian tengahnya yang dipusingkan oleh motor. Kegunaan bekas ini adalah untuk mendapatkan campuran yang baik antara komponen di dalamnya. (KEJ) agranulocyte (agranulosit) Leukosit yang tidak menunjukkan sebarang granul dalam sitoplasma apabila diwarnai. Leukosit biasanya berasal daripada limfa tumbuhan yang menghasilkan banyak spesies kayu dagangan. Dalam famili ini terdapat kayu yang mempunyai corak ira yang menarik seper- ti kayu rengas, kor kayu macang dan sengkuang; dan untuk kayu kegunaan am yang baik seperti merpauh, lelayang, kundang serta pelajau. Beberapa spesies kayu dalam famili ini seperti rengas menghasilkan perengsa yang menyebab - kan alergi. (HUT) anacidity (anasiditi) Keasidan yang kurang daripada

Kembali ke atas