Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.ja.ya.an] | کجاياءن

Definisi : perihal berjaya, kemenangan, hasil: apabila sudah mendapat ~ dlm pe­lajaran barulah hal rumah tangga di­rancangkan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.ja.ya.an] | کجاياءن

Definisi : hal berjaya; kemenangan; kemajuan: Adnan telah mencapai ~ yg gilang-gemilang dlm peperiksaan itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
jaya
Kata Terbitan : berjaya, menjayakan, kejayaan,

Peribahasa

Naik seperti semut,
     turun seperti ribut.

Bermaksud :

Hendak memperoleh kejayaan selalunya lambat, tetapi hendak jatuh mudah sekali. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Naik melompat, turun terjun, b. Naik membilang anak tangga, turun selangkah jejaklah ke bumi).

 

Lihat selanjutnya...(4)


Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
penyulitan. Contohnya, untuk mendapatkan kata laluan, penyerang akan mencuba setiap aksara alfanumerik. Manakala, untuk mendapatkan kekunci penyulitan, penyerang akan mencuba setiap kemungkinan kombinasi bit. Serangan ini lambat-laun pasti mendatangkan kejayaan kerana penyerang telah mencuba semua kemungkinan, tetapi akan mengambil masa yang lama. Serangan ini memerlukan perkakasan khusus yang berkuasa tinggi untuk mempercepat dapatan maklumat. serangan kamus (Ig. dictionary attack; Br 4:02:11 PM 128 spoonerisma (Ig. spoonerism; Br. spoonerisma; Id. spunerisma) Kaedah penulisan yang digunakan oleh penggodam untuk menghasilkan nama yang menarik bagi dirinya sendiri ataupun untuk menanda mesej kejayaan pada sebuah laman web yang dicacatkan setelah berjaya dicerobohi pengguna hasad. Contohnya, Kitizen Cane adalah suatu spoonerisma untuk Citizen Kane. steganografi (Ig. steganography; Br. steganografi; Id. steganografi) Bidang ilmu yang

Kembali ke atas