Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[kék] | کيک

Definisi : (kék) sj kuih yg dibuat drpd adunan te­pung, mentega, gula, dll dan dibakar; ~ buah kek yg mengandungi campuran buah­buahan kering spt kismis, aprikot dsb; ~ keju kek yg diperbuat drpd keju krim, gula, telur dsb; ~ lapis kek yg terdiri drpd beberapa lapis yg berwarna-warni dan berempah. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[kék] | کيک

Definisi : alat menenun kain; ®akik II. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[kék] | کيک

Definisi : bp singkatan bagi kakek. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[kék] | کيک

Definisi : /kék/ kuih yg dibuat drpd adunan tepung, mentega, telur, gula dll dan dibakar. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kek


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
kekkekKesenianTiadaAlat menenun kain yang terdiri daripada kepala kek, badan kek dan hujung kek.
hujung kekhujung kekKesenianTiadaBahagian kek yang terdiri daripada belira kecil, alang hujung kek, pasung, papan gulung, tiang kek, kayu regang kek, kayu regang pasung, tali regang pasung dan tali regang kek.
kayu regang kekkayu regang kekKesenianTiadaBahagian hujung kek yang berupa kayu panjang melintang bahagian tengahnya dibulatkan yang menghubungkan antara dua tiang kek dan menjadi tempat mengikat tali regang kek.
expeller-pressed cakekek perah asakVeterinarTiadaHampas yang terhasil apabila sesuatu bijian berminyak atau isirung kelapa diperah asak bagi menghasilkan minyak. Contohnya, kek kopra, kek isirung sawit, kek kacang soya yang masing-masingnya terhasil selepas minyak kelapa, minyak sawit dan minyak soya diekstrakkan melalui proses perah asak.
badan kekbadan kekKesenianTiadaBahagian kek yang terdiri daripada alang badan kek, belira besar, karat dan jentera.
kepala kekkepala kekKesenianTiadaBahagian kek yang terdiri daripada dua batang tiang kepala kek, papan duduk dan pesa.
belebas kekbelebas kekKesenianTiadaBahagian kerangka kek yang terdiri daripada kayu yang memanjang menghubungkan tiang kek, sepasang di atas dan sepasang di bawah.
tiang kektiang kekKesenianTiadaBahagian kek yang terdiri daripada empat batang kayu tegah dipasang pada kedua-dua sisi kek.
alang hujung kekalang hujung kekKesenianTiadaBahagian kek yang berupa kayu melintang di bahagian hujung kek untuk menggantung tali gantung pasung.
alang badan kekalang badan kekKesenianTiadaBahagian kek yang berupa kayu melintang di bahagian badan kek untuk menggantung tali gantung karat dan tali gantung jentera.
12345678910...

Kembali ke atas