Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.ka.la.han] | ککالهن

Definisi : perihal kalah, ketewasan (dlm peperangan, pertandingan, perdebatan, dll): pasukan itu mengalami ~ teruk dlm pertandingan olahraga baru-baru ini; ~ Jerman dan Jepun dlm Perang Dunia Kedua; ~nya dlm pilihan raya itu merupakan suatu pukulan yg hebat kpd parti tersebut. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.ka.la.han] | ککالهن

Definisi : keadaan atau hal kalah: Tidak berapa lama kemudian, askar-askar itu telah menyerang sekali lagi utk menebus ~ mereka. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kalah (adjektif)
1. Bersinonim dengan tewas: tumpas, kecundang, alah, gagal, patah, gugur rugi, hilang,
Berantonim dengan menang

2. Bersinonim dengan tidak lulus: gagal, kecundang,

3. Bersinonim dengan tidak setanding: tidak setaraf, tidak sebaik, tidak sebagus,

Kata Terbitan : mengalah, mengalahkan, kekalahan,

Peribahasa

Awak yang celaka,
     orang yang diumpat.

Bermaksud :

Dirinya sendiri yang bersalah (kerana kemalangan, kecelakaan, kekalahan dan sebagainya), orang lain pula yang disesalkan.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
1. Mengapakah pasukan bola sepak kita sering ______mengalami kekalahan. A. agak B. paling C. sekali D. terlalu Apakah jawapan yang betul ? Terima kasih.Jawapan yang paling tepat ialah C. sekali.Tatabahasa20.05.2011
Salam Sejahtera, Saya ada tiga soalan untuk bertanya. (1) Kami tidak mendapat sebarang maklumat mengenai hal ini. (2) Saya menghadapi tamparan itu dengan hati yang tabah. (3) Jurulatih bola sepak itu menerima tamparan hebat akibat kekalahan teruk pasukan bimbingannya. Adakah ayat-ayat ini betul ?

(1) Kami tidak mendapat sebarang maklumat mengenai hal ini. - ayat ini salah, yang betul ialah ... mengenai hal itu.

(2) Saya menghadapi tamparan itu dengan hati yang tabah. - salah, kata tamparan tidak boleh menjadi subjek dalam ayat ini, kata lain yang lebih sesuai adalah seperti masalah ini ataupun rintangan ini

(3) Jurulatih bola sepak itu menerima tamparan hebat akibat kekalahan teruk pasukan bimbingannya. - betul

Tatabahasa11.05.2011
apakah maksud kejurulatihan?dalam bidang sukan.Menurut Kamus Dewan, jurulatih bermaksud orang yang melatih orang lain seperti ahli sukan dll supaya mahir. Kejurulatihan berkaitan dengan jurulatih dalam segala aspeknya. Contoh ayat : Di manakah salahnya yang menyebabkan kekalahan ini ataupun sistem kejurulatihan yang menjadi puncanya.Lain-lain25.07.2007
Salam sejahtera. Kata "adakah" ialah kata tanya? Jika bukan kata tanya, "adakah" ialah kata apa? Terima kasih.Menurut Kamus Dewan Edisi Empat, adakah ditakrifkan sebagai 1. apakah ada (untuk mengeraskan pertanyaan), ada atau tidak (tiada): soalnya, ~ terdapat novel karangannya? 2. benarkah (atau tidak), sesungguhnyakah (atau tidak): ~ kekalahannya tahun ini lebih besar daripada kekalahan tahun lalu?. Daripada definisi tersebut, kata "adakah" merupakan kata untuk pertanyaan soalan.Tatabahasa14.06.2013
Adakah ini maksud 'invader' dalam bahasa Melayu?

Terima kasih atas maklumat yang diberikan. Kami mengakui telah berlaku kesilapan sewaktu proses pemindahan daripada salinan keras kepada salinan lembut. Maksud invader yang betul adalah seperti maklumat di bawah:

invader

  • n approp n + yg menyerang (sst): the ~s were driven back with heavy losses, tentera yg menyerang itu diusir dan mengalami kekalahan yg teruk; they were forced to make peace with the ~s, mereka terpaksa berdamai dgn negara yg menyerang negara mereka.
Makna25.01.2018

Kembali ke atas