Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. tenaga, daya: makanan spt gula dan lemak menambah ~ badan; 2. kekuasa¬≠an, keteguhan, kekukuhan: ~ musuh tidak dapat diduga; ~ batin (hati) kekuatan yg terdapat dlm batin manusia, kekuatan yg bukannya bersifat keduniaan (kebendaan); ~ iman keteguhan iman; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 tenaga; daya: Umurnya beransur tua dan ~nya pun makin berkurang. 2 keadaan kuat; keteguhan; kekukuhan: Kita hendaknya janganlah mengecil-ngecilkan ~ pihak musuh. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kuat (adjektif)
1. Bersinonim dengan gagah: berdaya, bertenaga, sasa, mampu, sanggup, boleh,
Berantonim dengan lemah

2. Bersinonim dengan teguh: kukuh, tegap, tahan,
Berantonim dengan rapuh

3. Bersinonim dengan cekal: tabah, tahan, sabar,
Berantonim dengan lemah

4. Bersinonim dengan teruk: tenat, nazak, berat,
Berantonim dengan ringan

5. Bersinonim dengan suka: gemar, kaki, candu, ketagih,

6. Bersinonim dengan pandai: bijak, cekap, mahir, cerdik,

Kata Terbitan : sekuat-kuatnya, berkuat, berkuat-kuatan, menguatkan, memperkuat, kekuatan, penguatan,

Peribahasa

Kuat berdiri pohon kerana akarnya,
     kuat akar kerana tanah.

Bermaksud :

Kekuatan sebuah kerajaan kerana orang besar-besarnya, kekuatan orang besar-besar kerana rakyatnya yang bersatu padu.

 

Lihat selanjutnya...(7)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
pusingan heliks. (BIO) beam of light (alur cahaya) Sekumpulan sinar cahaya yang terkolimat merambat secara selari, menumpu atau mencapah. (FIZ) beam test (ujian rasuk) Ujian lentur yang digunakan untuk menentukan kekuatan lenturan. (KEJ) beam-pumping unit (unit pengepaman rasuk) Mesin yang direka khusus untuk sistem pengepaman rod penyedut yang menggunakan rasuk berjalan mendatar dalam mekanisme operasinya bagi mendapatkan gerakan penyilangan yang jadi atau buatan di suatu titik yang diketahui ketinggi- annya daripada suatu datum tertentu yang diterima. (HID) bend test (ujian lentur) Ujian yang dijalankan ke atas plat keluli untuk menentukan kekuatan dan ke- tahanan sambungan kimpal terhadap daya lenturan. Spesimen yang diuji di- lenturkan dengan membuat sudut 180º dan diperiksa sekiranya terdapat seba- rang keretakan pada bahagian yang dikimpal. Ujian lentur

Kembali ke atas